Правят зоопарка в Пловдив по нов модел, свързват и велоалеите с допълнителни трасета

  • от Благовест Андонов
  • 18:59, 27.01.2024

Общинският съветник от „Браво, Пловдив“ Борислав Инчев постави няколко важни теми за развитието на града, които не са намерили отражение в бюджета за 2024 година.  Той попита кметът какво се случва с зоопарка,  Рогошко шосе, като даде и конкретни предложения за опазване на културното наследство на Пловдив и развитие на велоалейната мрежа.

„Поздравявам, че кметът не е раздул нереалистично бюджета само и само да сложи разход до приход, а накрая да не може да се изпълни. Има обаче политики, които считаме за стратегически, а не видях да са отразени в него“, каза Инчев. Така той даде конкретни предложения да се отделят 100 000 лева за проектирането на нови велотрасета в Пловдив, които да свържат сегашната мрежа. Същата сума да се отдели и за архитектурно заснема и конструктивно обследване на сгради, които са паметници  на културата.  

Кметът Костадин Димитров заяви, че бюджетът е ясен, като той не смята, че подходът да се разшири приходната част без да има покритие, е правилен. Поради това те са избрали политика на по-стегната рамка.  Градоначалникът обясни, че ако приходната част върви добре, през лятото може да се направи актуализация и да се включи проектът за Рогошко шосе.

„Относно зооопарка, бяхме няколко пъти на терен. Кандидатстваме за техническа помощ по оперативна програма, за да може да направим нов проект, тъй като сегашните хабитати не отговарят на съвременните изисквания. Отделно част от дървените конструкции трябва да се подменят, а друг лакират, за да се амортизират и те“, каза Димитров. Стана ясно, че идеята на новия проект е да се направи зоопарка с животински видове, които се размножават, а не да стоят като в затвор.