Полицията блокира достъпа до тютюневите складове, спря събарянето

  • от PlovdivTime
  • 15:45, 03.09.2022

Полицейски служители блокираха подстъпите към тютюневите складове в Пловдив днес сутринта. По нареждане на прокуратурата Икономическа полиция извършва щателна проверка на документацията на складовете, чиито собственици през последните няколко дни системно ги разрушаваха. Полиция имаше и пред склада на Пламен Моравенов, който бе планирал събаряне на разрушената фасада на на бул. "Христо Ботев" 57 в неделя и понеделник. 

"Няма писмена заповед за спиране на събарянето , защото няма никакво основание да бъде издадена. Но целта е да забавят събарянето, за да може да завърши процедурата по обявяването й за паметник на културата" коментира предприемачът, който сутринта не бе допуснат до склада. 

Вчера Специализираният експертен съвет в Министерството на културата даде статут на единични недвижими културни ценности от местно значение на три склада в Тютюневия град. Става дума за складовете на Даниел Шаки на ул. „Г. М. Димитров” 29 - собственост на "Галакси груп", на „Ориент Табако” на ул. „Одрин” 8 - на Никола Бранеков и Александър Николич и Холандското анонимно акционерно дружество на ул. „Одрин” 13. За сградата на „Никотеа” и Австро-българското тютюнево дружество на бул. „Христо Ботев” 57 на семейство Моравенови статутът на недвижима културна ценност е „за сведение”.

За да бъде приключена процедурата по обявяването им за паметници трябвада има подписана заповед от министъра на културата и в законовия срок собственикът да не е обжалвал процедурата. Вчера Минеков съобщи , че е изпратил писмо до министърана вътрешните работи Иван Демерджиев, скоето иска съдействие за спиране на събарянето. 

 

"Към момента складът не е единичен паметник на културата, нито е част от групов паметник. Има становище на вещи лица и конструктори още през 2010 година, че сградата е опасна. 12 години по-късно нейното състояниене се е подобрило. Напротив. Компрометираната фасада е на метри от булеварда, по който за един ден преминават хиляди коли. Тази сграда е с кота корниз 20 метра и като падне, отива до ДАИ.Наясно съм, че при евентуален инцидент, който е много вероятен, аз ще нося отговорност. Не желая тук да стане фатален инцидент, а след това институциите да започнат да си прехвърлят отговорността, както това се случва от години. Искам да съборя част от фасадата, към момента нямам планове за строителство, но се тревожа за хората, които ежедневно минават от там", заяви Моравенов. 

 

Бизнесменът два пъти прави опит за събаряне на сградата, но беше спиран от Министерството на културата. Последното спиране бе през 2020 г. "Две години чакам решението на министерството, но реакция няма. Тогава спряхме без писмена заповед, на честна дума, че в срок ще вземат решение. Това обаче така и не се случи. А сградата е изключително компрометирана. 

 

"Ние не сме обявени за паметник на културата и нищо не блокира действията ни по събаряне. Първо трябва да бъдем уведомени по закон, че има такова събрание. Ние имаме право да участваме в него. Второ, трябва да бъде уведомена Общината, че това ще се случи. Нямаме никакви документи. Ще обжалваме процедурата.".

 

Пламен Моравенов заяви,че обмисля да предложи на всички собственици на складове да ги дарят на шефа на НИНКН Петър Петров, за да носи той отговорност за тях. "Въпреки, че тези хора непрекъснато твърдят, че ги е грижа за историята и архитектурата награда, действията им са всъвсем обратна посока. Не се предприемат никакви конкретни стъпки, за да се изчисти статута на сградите и на района, а всичко се руши и целият квартал е в ужасно състояние. Моята фамилия е свързана с Тютюневия град и Булгартабак и аз съм последният човек, който ще наруши визията на квартала. В крайна сметка всеки проект тук се съгласува с НИНКН и от тях зависи дали да бъде одобрен" категоричен е Моравенов. 

 

Факт е, че състоянието на различните сгради е различно и трудно могат да бъдат поставени под общ знаменател. Също така безспорен факт е, че след големия пожар 2016 година не бе направено абсолютно нищо, за да се намери пресечна точка между желанието за съхранение на облика на Тютюневия град и възможносттите му за превръщането му в един жив и елегантен квартал на Пловдив. 

 

През последните няколко дни станахме свидетели на ескалация на напрежението и събарянето на два склада - единият опожарен, а другият в сравнително добро състояние. Егото на инвеститорите взе връх и те решиха да покажат накакво са способни. Станахме свидетели и на противопоставяне между министъра на културата Велислав Минеков, шефът на НИНКН Петър Петров и кмета Здравко Димитров. Докато администраторите си отправяха взаимни обвинения, складовете продължаваха да се рушат. 

Само, че докато чиновниците не спрат да имитират дейност и не спрат да си правят ПР пред тази или онази заинтересована група, и не седнат на една маса, за да вземат бързи и адекватни решения, проблемът ще продължи да се разраства. С прехвърляне на отговорност и оправдания няма да стане. Свидетели сме на не един трагичен инцидент със стари сгради. Време е някой да поеме отговорност. Предизборната кампания не е най- подходящия период за водене на преговори, но има и по-важни неща от изборите. Като например живота на хората и бъдещето на града. 

 

Нека на следващите пресконференции да не слушаме само взаимни обвинения, а конструктивни, грамотни и възможни решения.