Полагат тротоарна настилка край Източната порта, през септември посреща посетители

  • от PlovdivTime
  • 15:42, 08.07.2024

Кметът на "Централен" Георги Стаменов днес  инспектира последните строителни дейности в района на "Източната порта на Филипопол". Вече 10 дни там се работи по изграждане на тротоарна настилка около археологическия обект. 

В ремонта са включени нови осветителни тела, напоителна система, удълбочаване кабелите на съществуващото захранване, бордюри. Предвидено е и цялостно почистване на терена около обекта, също и озеленяване.

Очаква се обектът да отвори врати за посетители през септември. 

Реставрацията и консервацията на Небет тепе и Източната порта са част от проекта "По крепостните стени на Филипопол", който стартира през 2022 година. 

Източната порта с внушителната 13 метра широка улица, която води към портата, открити са важни артефакти, един от които е надпис на гръцки и латински, че по времето на император Марк Аврелий е започнало строителството на портата. 

Източната порта е финансирана с 2 790 000 лева за строително-монтажни работи, 35 820 лева за проектиране и 17 760 лева за надзор. По Оперативна програма "Региони в растеж" са осигурени за целия проект (Източна порта и Небет тепе) 6 996 594 лева, а съфинансирането от община Пловдив е около 2 милиона лева.