Покупка на гараж към апартамент в Пловдив – задължителна! Цената в центъра минава 1000 евро/кв.м

  • от PlovdivTime
  • 20:37, 01.02.2021

Покупката на гаражи или най-малко паркомясто става абсолютно задължително условия в град като Пловдив, където има все по-малко възможности за домуване на автомобили, заради все по-големия наплив на коли, застрояването и обхвата на платени зони.

Обмислянето за покупка на жилище особено в централните части на града изглежда като самоубийствен план, ако в него не е включено бюджет и за автомобила. Подводни камъни се оказват огромното търсене, свитият пазар и не на последно място - липсата на ясна представа, че без място за паркиране, животът ни се усложнява неимоверно. 

„Колата е буквално член на семейството и както се изчисляват нужния брой стаи за домакинството, така трябва да се помисли, къде ще стои тя. Зачестяват случаите хора да търсят спешно гараж, след като вече са закупили апартамент, но това е почти кауза пердута в центъра на Пловдив. Затова препоръчваме да се мисли на време, иначе често е твърде късно или вече прекомерно скъпо“, обяснява брокерът от Traffic Properties Зара Ръжева.

Оказва се, че е много по-евтино и възможно да се осъществи покупка при закупуване на гаража или паркомястото заедно с апартамент. По време на строеж на сгради цените са по-ниски, а в комбинация с апартамент често имат различни отстъпки. Това обаче не е максима само при покупка на ново строителство.

„Ако продавачът притежава и гараж в сградата, повече от абсурдно е да откажете да го закупите. Той със сигурност ще намери купувач, но често не прибягва първо до самостоятелна продажба, защото счита, че няма да може да продаде апартамента без осигурено място за паркиране. Тоест много скоро, след като вие си купите апартамент, гаражът, който е вървял с него, вече няма да го има“, посочва брокерката.

Няма нищо изненадващо, че пазарът на гаражи все повече се оскъпява. Квадратният метър често се търгува по-скъпо, отколкото жилищна площ.

На центъра гаражите започват от 18 000 евро и стигат до 26-28 хиляди евро, средната им цена е над 800 евро на кв.м. В Стария град в абсурдно да се намерят обекти под 1000 евро/кв.м., както и в районите като Каменица, около Водната палата, Пловдивски университет и Бунарджика. Тези високи цени обаче не са запазени марка на централните райони. Има квартали като Кършияка, където търсенето също е голямо и стойността на някои от офертите са главозамайващи. 

"При единична продажба на гараж, цените обикновено са много високи. Често гаражите се купуват и с инвестиционна цел да бъдат давани под наем, а понякога и за препродажба, което води до сериозен ръст на цените. Търсенето е високо, предлагането ниско - класически трегер за увеличение на стойностите. Там, където предлагането е силно ограничено, собствениците задават космически цени и нямат конкуренция", посочва Ръжева. 

Общо за града гаражите се движат със средна цена между 15-22 хиляди евро, според състоянието и площта им. Средно цените по квартали са в диапазона за: Тракия - 9-11 хиляди евро; Кючук Париж - 11-13 хиляди евро; Западен - 14-16 хиляди евро; Кършияка - 16-18 хиляди евро. Търсят се гаражи над 21-22 кв.м., за да има място поне за гуми или някакъв друг багаж. Най-предпочитани са приземните гаражи, затова и цената им е най-солена. 

"При подземните гаражи в стари сгради има опасност от теч, големината им може да не е пригодна за всички автомобили, маневрирането понякога е трудно. В новото строителство всичко това е коригирано и е по-желателно да се закупи гараж в подземното ниво, което е с топла връзка и е изключително удобно за пренасяне на багажи", коментира още брокерката. 

Положението с паркоместата обаче е по-особено. След приетите промени в закона за по-високо осигуряване на места за паркиране за живущите се промени и статута им. 

"Важно е за всички да знаят, че редакцията на Закона за устройство на територията, гласи, че в сграда в режим на етажна собственост необходимите места за паркиране се осигуряват с инвестиционния проект в паркинг-гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, или паркинг-гараж със статут на обща част в сградата, или отделни места за паркиране със статут на принадлежност към съответните самостоятелни обекти в сградата. Това на практика значи, че във всички тези случаи паркоместата не се прехвърлят като самостоятелни обекти и такава сделка би била недействителна. Прехвърлят се идеални части или общи части", предупреждава още експертът. 

Цените на паркоместата особено в сгради в строителство са далеч по-изгодни. Цените им варират между 7000-8000 евро в нови комплекси. 

Напоследък гаражите, а и паркоместата стават все по-предпочитана инвестиция, тъй като наемните им цени да високи и има огромно търсене. Освен това цените им през последните години ръстат експоненциално и вложението често е повече от печелившо. Според експерти тази тенденция ще продължи в пълна сила, тъй като предлагането е изключително свито и трудно ще се увеличи. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.