Покана за танц пред Гарнизонната фурна

  • от PlovdivTime
  • 20:19, 28.02.2017

Спасителите на нарочената за разрушаване Гарнизонна фурна в Пловдив изиграха кратък танц в съседната градинка днес следобяд. Идеята на комитета начело с художника Емил Миразчиев да изнесат цялостен спектакъл с изложби, инсталации и боди-пайнтинг обаче претърпя неуспех.

След кратко надлъгване с чиновници от район „Западен“ артистите не бяха допуснати в двора на изоставените сгради на бул. „Пещерско шосе“. Гарнизонната фурна пустее вече четвърт век. Преди няколко години бе решено тя да бъде съборена, а на мястото да бъде направена градинка. От намиращите се в окаяно състояние постройки по план трябва да оцелее единствено архивът на Здравната каса. Част от хората в квартала от години настояват опасните сгради да бъдат разчистени и там да бъде място за разходка.

Миразчиев, който е председател на сдружение „Изкуството днес“, обаче е убеден, че може да спаси бившата фурна с 320 000 лв. - колкото са предвидени за нейното разрушаване. Той се надява да я превърне в Център за съвременно изкуство. В събота активистите събраха набързо подписка от 250 души срещу ликвидацията на обекта.  

Художникът настоява да представи проекта за арт-центъра първо пред хората от квартала и, ако те го одобрят, да го предложи на вниманието на местната власт. От своя страна от районното кметство уверяват, че засега няма да събарят Гарнизонната фурна.

Емил Миразчиев поведе битката за спасяването на Гарнизонната фурна