Подготвят за разширение основни булеварди в Пловдив – отчуждават десетки имоти

  • от Благовест Андонов
  • 17:25, 13.01.2021

Община Пловдив започва масово отчуждаване на имоти през 2021 година, съобщава TrafficNews. След като бе даден стартът на „Модър-Царевец”, кметът Здравко Димитров заяви, че с него трябва да вървят и ремонтите на ул. „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

Идеята е улица „Царевец” да бъде ремонтирана и разширена до бул. „Свобода”. Ремонтът на пътната артерия ще бъде в сегашния й габарит, като проект ще бъде през ВиК. Разширението обаче ще бъде направено от Община Пловдив. За целта през 2021 година ще бъдат отчуждени имотите от пробива до вливането на „Царевец” в бул. „Свобода”.

Идеята е там да се направи пътен байпас, като се удължи и бул. „Свобода” към ул. „Рая”, а след това и до „6 септември”. Зам.-кметът по устройство на територията арх. Невена Балчева обясни, че през новата година се предвижда отчужденията на имотите на бул. „Свобода”. Досега те не са започнали, защото ПУП на зоната не бе влязъл в сила. Вече обаче ръцете на администрацията е развързана.

Ако се направи разширението на „Царевец” и продължението на бул. Свобода”, това ще е естествена връзка към евентуалния мост към река Марица, като ще извади и вътрешния трафик по Пещерско шосе.

Най-много имоти се очаква да бъдат отчуждени за втория етап на бул. „Васил Априлов” – 15. При завършването на процедурата може да започне вторият етап, който е за разширението от Пещерско шосе до „6 септември”.

Проблем заради частни имоти може да излезе пред разширението и реконструкцията на „Даме Груев”. За разширението има избран изпълнител, но в момента се обжалва в КЗК. Въпреки това за се изпълни втория етап ще трябва да се отчуждят 4 имоти около бившето кино „Въстаник”. В момента се издирват наследниците на имотите, за да може да се пуснат заповедите, каза арх. Балчева.

Отчуждения ще се правят и за бул. „Северен”, както и за новата пътна връзка между „Южен” и „Тракия”. В момента се обследват имотите между бул. „Ал. Стамболийски” и „Цар Симеонов”, за да започнат процедурите.