Почти 6000 седмокласници се явяват на НВО по математика в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:02, 18.06.2021

5852 седмокласника се очакват да се явят днес на националното външно оценяване по математика. В цялата страна на изпит днес са над 59 800 деца в 1699 училища. Матурата започва в 9.00 часа.

Времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности e до 80 минути над определеното време.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца.

На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.