Почина оперният певец Камен Чанев

  • от PlovdivTime
  • 15:59, 26.11.2020

Почина оперният певец Камен Чанев. Той беше в тежко състояние в болницата в Стара Загора, като се лекуваше от усложнения от коронавирус. Преди дни негови приятели потърсиха спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му.

Камен Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).

От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Оперният певец беше женен за една от звездите на пловдивската опера Таня Иванова. Той често гастролираше на пловдивска сцена и покоряваше публиката под тепетата.  

Екипът на PlovdivTime.bg изказва съболезнования на близките и семейеството на Камен Чанев.