Почина Негово Светейшество патриарх Неофит

  • от PlovdivTime
  • 08:06, 14.03.2024

На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Новината бе официално потвърдена и с изявление, публикувано на сайта на Светия Синод.

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история - блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил", гласи изявлението. 

Призовават се православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство - в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразява се благодарност към ръководството на Военномедицинска академия - София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa "Анестезиология и интензивно лечение", на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вече са уведомени всички митрополити. Малко преди това президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел също са получили информация за кончината на патриарх Неофит.