Почетните граждани на Пловдив Огнян Видев и Стоян Сърданов: Ние сме филибелии!

  • от PlovdivTime
  • 13:13, 06.09.2023

Двама знакови артисти получиха титлата почетен гражданин на Пловдив на специална церемония в Историческия музей. Тя започна с поклон пред делото на дейците на Съединението и завърши с думи на съпричастност към близките на жертвите при катастрофалните наводнения в Царево. 

Първи с лентата бе окичен джазменът Огнян Видев. 

"Благодаря на всички приятели, на пловдивчани, на Общинския съвет и Община Пловдив на радио „Джаз ФМ“, които ме номинираха, Имах приятел, който казваше -: пловдивчанин е адресна регистрация, а филибелия е състояние на духа. Е, аз съм филибелия“, каза големият китарист Видев и благодари на Веселин Николов - Червения за огромната помощ в творческия му път и припомни, че именно той е създал емблематичната джаз формация „Бели, зелени, червени“. 

"Като се замисля, по-лесно ми е да ви кажа къде не сме свирили, отколкото къде сме“, каза на финала Огнян Видев.

След него бе отличен актьорът от Пловдивски драматичен театър Стоян Сърданов. 

"Чувствам се като на премиера. Много съм развълнуван и разчувстван. За мен това е голяма работа. Благодаря на всички хора, които застанаха зад кандидатурата ми, начело с Ивана Папазова, която много обичам. Малцина знаят, че съм кореняк софиянец. Преди 47 години дойдохме тук уж за малко, заради бохемата. Заради великите Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Гоерги Василев, Стоян Миндов. Бог да ги прости. Днес мога да кажа - да, аз съм филибелия. Покланям се пред града, който ме прие като свой“, каза Сърданов. 

Той не пропусна да се закачи с министъра на културата Кръстю Кръстев, като сподели, че в дългата си кариера е сменил около 15 директори, но едва трима от тях заслужават поклона му.

„Кръстю ти си един от тях, защото обичаш артистите си“, каза на финала Сърданов. 

В обръщението си към присъстващите на церемонията кметът Здравко Димитров подчерта, че именно заради личности като Стоян Сърданов и Огнян Видев, заради хората на науката, спорта и словото, Пловдив е това, което е. 

Зико пожела на всички да бъдат обединени и заедно, защото живеем в трудни времена и завърши с думите: "Изказвам съболезнования на близките на загиналите в Царево. Община Пловдив ще помогне с каквото може". 

Министърът на културата Кръстю Кръстев, подчерта, че ако има нещо, в което България да е световна сила, то това е културата.

Церемонията завърши с поднасяне на цвета и снимки с двамата нови почетни граждани на Пловдив.

Kоментари

коментар
Цецо
19:35, 09.09.2023
Отговор

Миналата година дадоха почетно гражданство на семейство Терзиеви и на оня дето се прослави чрез Кеворк , че е лъжец, а тая година на двойка , известна със зависимости! Срам ме е , че съм от Тримона!