“Почетните граждани на Пловдив“ на Димитър Райчев с премиера в зала “Съединение“

  • от PlovdivTime
  • 11:32, 31.05.2023

„Почетните граждани на Пловдив“ на Димитър Райчев ще бъде представена на 8 юни от 17.30 ч. в зала "Съединение"  на Историческия музей. Книгата обхваща всички удостоени с решение от Пловдивския общински съвет, почетни граждани на град Пловдив, в периода от 1879 до 2023 г. Общият брой на удостоените с това звание от началото до днес са 142 души.  

„Почетните граждани на Пловдив“ е луксозно издание - пълноцветно, богато илюстровано, с много снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в рамките на 296 страници.

Идеята за обявяване на „Почетни граждани” се заражда в българските общини, включително и в Пловдив още от Освобождението. В онези далечни  години се изгражда и един обобщен образ на изтъкнати дейци на обществено-политическия, стопанския и културния живот в родния ни град. Личности с особени заслуги за развитието на Пловдив, оставили дълбоки следи в паметта на поколенията. Затова не бива да изненадва, че генерал-лейтенант Аркадий Столипин е първият Почетен гражданин на Пловдив, изпълняващ длъжността генерал-губернатор на Източна Румелия при Временното руско управление, име свързано с най-неотложните дела за следвременното възраждане на града. 

Следват имена, за които може твърдо да се каже, че времето и до днес ни най-малко не е заличило блясъка на техните достойни дела – първият просветител на българите в Пловдив през втората половина на XIX век Найден Геров, основоположникът на организираното българско книгоиздаване Христо Г. Данов, създателят на зелената система в града Люсиен Шевалас, градинар в градините на френския крал Наполеон III, на турския султан Абдул Азис, но влюбен в града остава в Пловдив до смъртта си (погребан e в пловдивските католически гробища). 

След доста дълга пауза от почти две десeтилетия за Почетен гражданин на Пловдив е избран Патриархът на българската литература Иван Вазов, чиито най-ярко творчество е свързано с Пловдив. Ето какво казва той на тържеството: „Всичко ми е родно и мило тук: и тия горди хълмове, и тия скали, и тая Марица, напяваща с шума си легендите за старата българска слава. Днешното ми идване не е нито разходка, нито гостуване, а едно благочестиво поклонение на град роден, скъп, мил, архибългарски и вечно български. Аз бях честит още да се видя прогласен за почетен гражданин на Пловдив. Титла за мене най-ласкателна, чест голяма, с която се гордея. И като пловдивски гражданин не само по право, но по душа аз викам възторжено: Слава на Пловдив!”.

Избран за Почетен гражданин през 1927 година е най-големият благодетел на Пловдив Димитър Петров Кудоглу, създал със собствени средства „Дом на благотворителността и народното здраве”, чиято цел е да води борба с най-опасните и най-тежките за обществото болести. И то е „за бедните граждани безплатно, а за богатите – с пари”.

Отново следва пауза от почти двадесет години и след 9 септември 1944 г., в едно силно променено икономическо и политическо време, званието в повечето случаи е притежание на български и съветски държавни ръководители.

След промените през 1989 г. при различни през годините критерии, пловдивските общински съветници имат задължението да дават званието на най-достойните пловдивчани в областта на науката, словото, музиката, театралното и сценично изкуство, спорта и др. 

Отправена е покана и към почетните граждани и техните наследници, всеки от които ще получи екземпляр от книгата по време на официалното представяне.

Книгата „Почетните граждани на Пловдив“ на Димитър Райчев е финансирана от Община Пловдив.

Kоментари

коментар
Георги Георгиев
12:49, 05.06.2023
Отговор

Преди 1990 год. Почетните граждани заслужават уважение. Най-комични са присъдените Почетно гражданство на Нери и Евгени Терзиеви, които преди 1990 год са се облажвали от привилегии на БКП. След 1990 се облажват от СДС ( нищо, че жената е кадъна, но пак не отказва “свинско”), като Евгени Терзиев покрай жена си прави и частна теревизия(Пот- ната тв. , която е много негледаема, защото е непрофесионална). Тези хора са били винаги там, където “вятъра е духал “ и Зико много се изложи с присъждането на това почетно гражданство.