Плувните басейни в района на Пловдив стават обект на проверки от РЗИ

  • от Милен Ангелов
  • 21:12, 23.06.2020

Инспекторите от Районната здравна инспекция в Пловдив започват масови проверки на басейните в региона. Обект на инспекцията им е качеството на водата, хигиената на откритите места за отдих, както и редовното почистване на басейновите корита. След периода на изолация и след старта на активния плувен сезон специалистите всеки ден ще вземат проби от различни обекти в Пловдив и областта, за да контролират и следят дали се спазват правилата за безопасност на здравето.

Проверките ще се извършват от Областна управа на Пловдив, БЧК и РЗИ, а активният мониторинг започва от 1 юли. Общият брой на работещите басейни в областта са 60, уточниха от РЗИ. Към този момент не всички обекти са дали старт на плувсния сезон. Собствениците на басейни, които искат да започнат работа е необходимо преди това да подадат уведомление до инспекторите на РЗИ. След което те ще посетят съответния обект, за да вземат проби.

"Паралелно с проверките на състоянието на водата в насейните ще се прави и мониторинг дали се спазват всички противоепидемични мерки за подобни обекти, а именно дезинфекция на шезлонгите, наличие на дезинфектанти, както и необходимата дистанция между местата за плажуване", заяви Милена Шикова, началник отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Пловдив.

В най-горещите летни дни басейните в града са най-предпочитаното място за свободното време на децата. Вземат се проби за микробиология и химични показатели на водата, които ще покажат наличие на опасни за човешкото здраве бактерии, съдържанието на амоняк, окисляемост, цвят и мирис. Представителите на БЧК пък ще следят за безопасността в къпалните. При установяване на замърсена вода басейните ще се затварят. Собствениците им ще трябва да ги изпразнят и почистят, след което да представят нова проба. Ако и тя не отговаря на нормативите, ще им се налагат глоби. Санкцията за първо нарушение е 500 лева.