Пловдивските пенсионери ще творят изкуство и ще се обучават в дигитални умения

  • от PlovdivTime
  • 15:04, 21.04.2023

Създаване на местен модел за преодоляване на ейджизма чрез подобряване на достъпа и възможностите за участие в културния живот на Пловдив и творческа реализация на хора на възраст над 60 години, включително и на хора с увреждания, цели проектът "60+" на "Национално сдружение за единство и партньорство". Той бе представен в Централния клуб на пенсионера.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. В пенсионерските клубове в 6-те района на Пловдив - Южен, Централен, Северен, Западен, Източен и Тракия ще има творчески работилници по танци, музика, фотография, литература, изобразително изкуство, приложно изкуство и дигитални умения. В дейностите ще участват и хора със зрителни увреждания, членове на Регионалната организация на слепите – Пловдив.

След завършване на творческите работилници по приложни изкуства ще бъде организирана изложба на творбите и фотографиите. В края на проектните дейности, ще бъде проведен фестивал, посветен на Международния ден на възрастните хора, в който всички участници ще имат възможност да се изявят, да демонстрират наученото в творческите работилници по музика, танци и литература.  Ще се включат  известни и обичани гост – изпълнители като част от фестивалната програма, сред които е певецът Христо Кидиков и цигуларят Мичо Димитров.

"Чакахме с нетърпение отново да бъдем заедно, защото с вас танцувахме, рисувахме, чувствахме се наистина млади, способни и пълни с енергия", споделиха секретарите на пенсионерските клубове, които изразиха задоволството си и радостта от очакваните занимания.

Те разказаха за предишните срещи с екипа на „Национално сдружение за единство и партньорство“, тъй като това е третият проект за възрастни хора в Пловдив на сдружението, чиято основна мисия е да създаде устойчив модел за качествен живот на хората от уязвими групи чрез изкуство и култура. 

"Създадохме този проект с огромна любов към вас, нашите майки и бащи, дядовци и баби. Вярваме, че привилегията да се остарее трябва да бъде съпроводена с възможности, които да ни карат да се чувстваме полезни, да творим, да се развиваме", сподели за мотивацията си за работа с хората над 60 години и ръководителят на проекта Ели Шопова -  председател на „Национално сдружение за единство и партньорство“.

„Проектът „60 +“ на „Национално сдружение за единство и партньорство“ е нов за Културния календар на града и се случва за първи път, но съм изключително удовлетворен, че той е насочен към една от най- уязвимите групи на обществото -  нашите родители, баби и дядовци, като е помислено и за включването на хора с увреждания от Пловдив. Вярвам, че всички занимания, заедно с изложбата и концерта на финала ще са един истински празник за хората над 60 години, които участват в проекта и се надявам, че въпреки трудностите на ежедневието, ще им помогнем да намират сили да посрещат всеки нов ден с усмивка“, каза по повод проекта заместник-кметът Пламен Панов.