Пловдивският театър положи здравите основи на собствения си музей

  • от PlovdivTime
  • 20:45, 16.02.2023

Пловдивският драматичен театър положи здрави основи на собствения си музей, за който екипът мечтае и работи упорито от няколко години. Малък, но събрал неподозирано количество любопитни истории, документи и факти, той вече ще посреща гостите в Огледалната зала на последния етаж в храма в сърцето на Пловдив.

Екипът, който стои зад проекта, „Апартамент 101”, се е постарал да използва максимално съвременните технологии, за да направи преживяването на посетителите автентично, но и нещо още по-важно – да ги въвлече в любопитна игра и търсене на факти.

„Малък музей, но част от огромния ни поклон към онези, които са създали този театър, които са работили и продължават да му посвещават живота си и днес. Обикновено театрите се създават от крале, царе, кралици, царици – аристократи, за собственото си удоволствие. Уникалното на Пловдивския театър е в това, че е създаден от хората в града. Пожелали са и са направили всичко възможно това да се случи. Тази експозиция е за всички тези хора – над 10 000 човека, оставили най-смислената си и истинска частица от себе си”, каза директорът Кръстю Кръстев. Той благодари на всички хора и институции, включили се в създаването на музея – общественика Любозар Фратев, екипите на Държавен архив-Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов”, БНТ, БНР, Исторически музей-Пловдив. Фратев получи и специална грамота заради финансовата подкрепа проектът да бъде реализиран.

„Първият професионален театър има и своя първи театрален музей. Този музей е богатство не само за Пловдив, но и за цяла България”, каза Фратев и призова всеки пловдивчанин, който има някакви артефакти и документи, свързани с историята на театъра, да ги дари.

„Има възможност експозицията да се разшири. Трябва да обичаме този театър, защото той ни дава много, за да бъдем друго тесто хора”, допълни още Фратев.

По време на официалното откриване бе представен и новият летопис на театъра – хиляди страници с имена, спектакли, през дългите години на съществуване на институцията. Огромният труд е на Никола Вандов, Катерина Георгиева и Божидар Тотев.

„Можеше да бъде още по-внушително като обем. Тръгнахме от нулата, а единственото, върху което стъпихме, бе летописът на Пенка Калинкова за 100-годишнината на театъра”, разказа тя и подчерта, че за всички това е било не просто поредната книга, а проникновена работа, свързана и с някои от знаковите лица, които са разказвали като Симеон и Ирен Алексиеви, Величка Георгиева, Стефан Попов, Александър Жеков, Мая Драгоманска.

Александър Секулов допълни: „Това, което винаги ме е плашело, е да сме хора без памет. Безкрайно щастлив съм, че този малък музей е направен с поклон към всеки, оставил частица от себе си в тази сграда. Всеки ден тук звучат гласовете на тези хора, а ние сме тук, за да помним”.

Самият музей е оформен в шест зони. В първата – с помощта на VR, посетителите ще могат да влязат в салона на театър Люксембург с 3D възстановка. Това става възможно благодарение на плановете на сградата, съхранени и показани в музея. Във втората зона на стойки са поставени плакати от различните периоди в театъра.  Третата зона е изключително красив и семпъл като дизайн масивен шкаф, който крие неподозирани съкровища.  В цели 29 чекмеджета са показани снимки, документи, реквизит, кореспонденция. Някои от тях издават и звукови ефекти, за да направят преживяването още по-автентично.

Почетена е и работата на ателиетата с макет за декор, който периодично ще бъде сменян. Динамична ще бъде и следващата част от експозицията. Пред огледалото на славата, където знакови лица на театъра ще оставят своите автографи, са експонирани реквизити от театралния спектакъл – до куфарчето с гримове на актьора Георги Пенев стоят маратонките на Камен Донев, протъркани от стотиците представления на „Лекция №1 за народното творчество”. Красиви костюми от спектаклите „Орфей и Евридика” и „Крал Лир” също впечатляват посетителите. Експонатите в тази част от музея ще бъдат променяни за да представят нови и нови съкровища на театъра.

Впечатляващ  е и тапетът със снимка на първата професионална трупа на театъра.  Той е съставен от  7000 по-малки снимки от различни периоди на театъра, с различни лица, любими на поколения пловдивчани.

„Интересното е, че светлата част от изображенията е с по-старите снимки, а по-тъмната – с новите”, разказаха от „Апартамент 101”.

Изложбената експозиция включва и два таблета, през които посетителите ще могат да научават още повече подробности по години и спектакли за историята на театъра. Тази част от музея ще бъде достъпна и в интернет, за да могат хората от всяко кътче на планетата да разгледат.

Новата експозиция е много симпатична, защото не просто се старае да покаже една славна история, но и да превърне посещението в преживяване. За по-зрелите посетители, тя ще стане повод да си спомнят, а по-младите, дори и децата, ще привлече с игровия момент, защото историите, които разказва, не са поднесени на хартия, в учебник или таблет, а са физически и трябва да бъдат открити.

 

 

Kоментари

коментар
Иванка Николова
20:49, 17.02.2023
Отговор

Поздравления! И успех в обогатяването на експозицията!

коментар
Пламен Кочев
17:00, 17.02.2023
Отговор

Браво на Katerina Georgieva и съмишленици! Напред и постоянно да повишават нивото на музея и да възбуждат интереса на хората към него. И нека стигнат нивото на подобни музеи по света. А те не са чак толкова много. Ето един във Виена: https://www.facebook.com/pkochef/posts/pfbid0yQboqWjXuJNBvqHFKEyVQZUoVAz72negbWUFV8o9n6PhnFSBbSyK4c2h6P3NQ7bal?__cft__[0]=AZVF4W5m3XedMkGy6dbir9L5xWQ6DalDS5c8jc5Jg4YjjSqXrIUydsz_r65N9Q-9IjtlUZBKI33X74rA7mBQkM4jQ49oCpJkxaeRlL0ZGtW_Ig&__tn__=%2CO%2CP-R .. Ето и музея към Миланската скала: https://www.facebook.com/pkochef/posts/pfbid02Ub2hAFrvr62AA4oKj42cuBGKSNEFkiBtE2ZybQBj9ztBaxKGhj5ZXnn62JDHPcStl?__cft__[0]=AZUF06fsC2fm9EqZcaKiwZUy6dm_GvljHLzwIeLViH9Rsuas4zCEA_DFJxB-zYGoKpB2ecvkMIajvL5eTFnSiD0c8XAEt4MnH-G8vJVAsd0HPA&__tn__=%2CO%2CP-R