Пловдивски рибари и „Браво, Пловдив“ пускат 2000 сома и бял амур в Марица

  • от PlovdivTime
  • 19:16, 18.10.2023

Пловдивски рибари ще зарибят Марица със сом и бял амур в неделя, 22 октомври. Над 2 000 броя европейски сом и амур ще бъдат разселени в реката, като сборният пункт е коритото на Марица пред магазин „Лекси“.

Рибарите ежегодно зарибяват реката със собствени средства. Тази година те отново са събрали определена сума, но количествата, които ще пуснат, са доста по-големи, тъй като в инициативата се включват доброволците от „Браво, Пловдив“. Сред тях има доста запалени рибари, които предишни години са правили самостоятелни дарения. „Благодарим на „Браво, Пловдив“ за жеста. Тази година те са най-големият дарител в нашата кампания, като се включиха с 1500 лева. Обединява ни желанието за по-чиста природа и повече живот в нашите реки и езера“, коментира Павел Драгов, който е в основата на инициативата. 

Събитието започва в 11 часа. То е част от кампанията, която „Браво, Пловдив“ води за социализацията на река Марица. Миналият уикенд един от основателите на сдружението Веселин Костов се пусна с каяк по реката, за да покаже как изглежда в момента тя. 

За съжаление докато за повечето градове реката обикновено е сърцето на града, то в Пловдив реката е откъсната от градския пейзаж. Тя е един от най-важните елементи в екосистемата на града, но пловдивчани са загубили връзката си с нея, а тя се е свила в коритото си, притисната от храсти и новопоявили се лонгозни горички и живее собствен живот.

По-възрастните пловдивчани помнят, че до края на 60-те реката си е била естествен привлекателен център за малки и големи, имало е места за плуване и брегове за излежаване.

Екипът на „Браво, Пловдив“ е категоричен, че реката трябва да бъде място за култура, бизнес, спорт и отдих чрез благоустрояване на крайбрежните зони, изграждане на паркови рекреационни и атракционни зони. Те ще настояват това да бъде и основна точка в работата на следващото управление на града.