Пловдивски медици изследват как влияе COVID-19 при пациенти с ревматологични заболявания

  • от Добринка Димова
  • 15:26, 24.04.2021

Национален проект за мащабно проучване за влиянието на COVID-19 при пациенти с ревматологични заболявания започна проф. д-р Анастас Баталов, водещ специалист по вътрешни болести и ревматология, ръководител Клиника по ревматология към УМБАЛ „Каспела“ и ръководител Катедра в МУ-Пловдив. Проектът се осъществява с подкрепата и на Българската асоциация за мускулно-скелетен ултразвук и пациентски организации.

Основната цел на проекта е да оцени влиянието на COVID-19 инфекцията върху пациенти с ревматологични заболявания, които са поставени в условия на пандемия. Желанието на проф. Баталов и екипа му е да съберат обстойни данни от реалната клинична практика как пациенти с ревматологични заболявания прекарват инфекцията, как се отразява тя на тяхното основно заболяване, как се променя клиничната картина, какви оплаквания имат и има ли промяна в режима на приеманите лекарства, пише TrafficNews.

„Имаме доста амбициозни задачи, които сме поставили. Те са свързани с факта, че ревматологичните заболявания и последната фаза на COVID-19 инфекцията, т.н цитокинова буря, протичат по сходен начин. В организма се намират сходни високи нива на цитокини, които са общи и за двете заболявания, което е интересно за нашата клинична практика и за справянето с ревматологичните заболявания при нашите пациенти в тази ситуация. Също така е ясно, че пациенти с ревматологичните заболявания в по-голямата си част са имуносупресирани вследствие на тяхното основно лечение и за нас е важно да знаем как на фона на тази имуносупресивна терапия те изграждат имунитет спрямо COVID-19 инфекцията, независимо след преболедуване или след поставяне на ваксина”, обяснява специалистът.

Проучването цели също да се оцени достъпът на пациентите до адекватна ревматологична помощ по време на пандемията и евентуално възможността за използване на телемедицина в периодите на локдаун.

То се провежда чрез анкета, която е уеб базирана и качена на сървър за период от 1 година. Анкетата може да се попълни от компютър или мобилно устройство тук. 

Проф. д-р Анастас Баталов препоръчва също пациентите с ревматологични заболявания да се ваксинират, но преди това да се консултират със своя ревматолог.

„Ваксините, които са на разположение както в България, така и в ЕС, нямат особени противопоказания, които да спират ваксинацията при повечето пациенти с ревматологични заболявания. Ние искаме да оценим влиянието на медикаментите, с които се лекуват в момента и надеждността на съществуващия алгоритъм как да се поставят ваксините в зависимост от вида на това лечение”, допълва той.