Пловдивски читалища се включват в отбелязването на Европейския ден на морето

  • от PlovdivTime
  • 14:19, 11.04.2024

Ппловдивски читалища ще отбележат Европейския ден на морето с разнообразни инициативи. Тази година одобрените проекти по програмата на Европейската комисия "European Maritime Day 2024" са четири - на народните читалища "Младост - 1983", "П. Р. Славейков - 1908 г.", "Съвременник - 1986" и "Тракия - Пловдив - 2008". 

Първото събитие "Карнавал на морския бряг" ще се проведе на 27 май в дворното пространство на НЧ "Тракия - Пловдив - 2008". Под звуците на тематична музика деца ще рисуват и изработват тематични маски и всичко, което ще им е нужно за морско парти. Ще си говорят за морските обитатели, разнообразието им и начините за опазването им. Накрая, за награда, ще си подарят танци. 

На 30 май в НЧ "Съвременник-1986" ще се състои морска работилничка, в която децата от Детски арт клуб "Контрасти" ще създадат своя морска стена. Докато изработват морски обитатели и пейзажи, малките художници ще демонстрират своите познания за значението на моретата и океаните за човечеството и за начините да ги опазим чисти. Арт инсталацията ще остане в читалището до края на лятото. 

На 31 май НЧ „Младост-1983 г.“ ще отбележи Европейския ден на морето с образователни, творчески и познавателни занятия за деца, като основната цел е те бъдат активно ангажирани и да научат как с поведението си могат да помогнат за опазването на морските басейни. Под формата на игри и експерименти ще се запознаят с основните характеристики на Черно море и неговите обитатели, ще научат по какво се отличава от останалите морета, кои са застрашените видове и как отпадъците вредят на морските организми и човека, а в творческа работилничка ще рисуват и моделират от глина обитателите на нашето Черно море. 

Събитието по проект "Спасете морето" на НЧ "П.Р.Славейков – 1908 г." ще се състои на 12 юни. В залата на библиотеката присъстващите ще станат свидетели на изпълнения на морска тематика на децата от класовете по пиано, китара и пеене в читалището. Децата от школата по Изобразително изкуство ще изложат свои творби, посветени на морето. Събитието "Спасете морето" има за цел да повиши осведомеността сред деца и възрастни относно предстоящите екологични предизвикателства и значението на опазването на огромните водни басейни на Земята и техните разнообразни обитатели.

През 2024 година събитията по програма "European Maritime Day" на Европейската комисия са 452 в общо 27 европейски държави. В България те са 18 и ще се проведат в Пловдив, София, Варна, Бургас, Каварна и с. Малево - област Хасково.