Пловдивска болница е лидер в областта на роботизираната хирургия у нас

  • от PlovdivTime
  • 19:27, 17.05.2023

Първият национален конгрес на Българската Асоциация по Миниинвазивна и Роботизирана Хирургия се проведе в Плевен. На него присъстваха лекари от цялата страна, както и участници от САЩ. В рамките на форума се проведе и демонстрация на роботизирана хирургия на живо. 

“Със задоволство мога да споделя, че лапароскопската и напоследък роботизираната хирургия бележат бурно развитие и страната ни има с какво да се гордее. Имам честта да споделя, че клиниката по хирургия на УМБАЛ ”Каспела” в Пловдив, е едноличен лидер в областта на роботизираната хирургия в България, като брой и разнообразие на оперативните интервенции“, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Росен Димов, който е и професор към „Катедра по Специална хирургия“ в Медицински университет – Пловдив.

По неговите думи въпреки голямата финансова тежест, ръководството на болницата без колебание е заложило на новите авангардни технологии, което вече дава своите плодове. 

„Всички ние можем много повече, стига да повярваме в собствените си сили“, допълни проф. Димов.

Пловдивските специалисти успяха да направят най-много роботизирани операции в коремната хирургия с робота ДаВинчи в България.  С робота от последно поколение се прави пълният спектър от интервенции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия. 

Наблюденията на проф. Димов показват, че предимствата на системата ДаВинчи за пациентите са много. 3D камерата на системата позволява да се видят ясно и да се идентифицират и най-малките структури в оперативното поле - кръвоносни съдове, нерви. Образът, който получава хирургът, е “сякаш плува вътре в коремната кухина”. Суперспециалните инструменти на системата позволяват такива движения на върха им, каквито са непостижими от никой друг хирургичен инструментариум. Всичко това в съчетание позволява пациентът да се възстанови много по-бързо от операцията, с много по-малко болка. Да се раздвижи още в същия ден и да се завърне в семейството си по най-бързия начин.

Съществува и предимство за обществото и това е бързото възстановяване, което позволява по-малко скъпи болнични грижи. Липсата на рехабилитация и раздвижване дава възможност на пациента да се върне съвсем скоро към трудовите си задължения и семейните ангажименти.

Национална здравноосигурителна каса реимбурсира роботизирани операции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.

Относно плюсовете за хирургичния екип, проф. Росен Димов споделя, че се работи в комфортно седнало положение, с много добра ергономия. Няма преумора, болки в кръста, ставите, главоболие или световъртеж.