Пловдивчани ще почетат 151-та годишнина от трагичната гибел на Васил Левски

  • от PlovdivTime
  • 14:35, 10.02.2024

На 19 февруари 2024 г, понеделник, в Пловдив ще бъде почетена 151-тата годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.

В 10.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храм „Св. Св. Петър и Павел“, каквато е традицията от години в този ден. Организатори на панихидата са Петко Георгиев - родственик на Апостола и Общински комитет „Васил Левски“.

 

В 11.00 часа започва поклонението пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика с участието на представителни военни формирования – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

 

Водещ на възпоменанието по повод годишнината ще е Златко Павлов. Слово пред паметника ще произнесе Маги Стоева, ученичка в XII „б“ клас на ОМГ „Акад. Кирил Попов“- Пловдив. Церемонията завършва с полагане на венци и цветя на паметника на Апостола и едноминутно мълчание. 

 

За да почетат делото и паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски се очаква да присъстват Кметът на Община Пловдив, Областният управител, Председателят на Общински съвет-Пловдив, генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, общественият посредник на община Пловдив, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.