Пловдивчани се наредиха на опашки за върбови клонки

  • от PlovdivTime
  • 16:11, 09.04.2023

 

Стотици ранобудни пловдивчани отидоха до храмовете, за да вземат върбови клонки. В неделния ден на Цветница всички православни християни искат да донесат в дома си венче. Миналогодишната върба пък обикновено те пускат в Марица. 

Макар и в ранните часове пред църквата "Св. Петка" вече има три поколения пловдивчани, които чинно чакат на опашка, за да си вземат върба. Подобна е ситуацията и пред храма "Св. Мина". Там опашка обикаля цялата църква.

Опашката към обяд пред църквата "Св. Спас" е поне 300 метра и заема две улици, но върви много бързо, организацията е перфектна, коментират чакащи. Пред "Св. св. Кирил и Методий" ситуацията е точно противоположна - опашки няма, а всеки прекрачил прага веднага се сдобива с клонче върба. 

 

По традиция, сутринта на Цветница се ходи на църква и се почитат починалите близки. Християните вярват, че на Цветница духовете на починалите излизат от гробовете в очакване на своите близки. Надяват се, да им донесат по нещо. Гробовете се прикадяват, преливат и се оставят върбови клонки и цветя.

Вкъщи се занася върбова клонка и се слага на вратата или пред домашната икона за здраве. Върбовите клонки са символ на палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година. Цветница има различни названия в различните краища на България, но всички те са свързани с цветята и цъфтежа.