Пловдивчани решават съдбата на Братската могила

  • от Мария Луцова
  • 12:17, 09.06.2020

Обществено обсъждане на тема каква да е съдбата на Братската могила ще организира общината в Пловдив.

„Този паметник на културата заслужава внимание. С арх. Шинков, Бог да го прости, говорихме си там да се показва и съвременно изкуство. Той пазеше до последно  картончето, върху което бе изрисувал бъдещия проект и той беше с формата на венец“, каза Здравко Димитров.

Той сподели, че преди време е получено писмо от автора на скулптурите  вътре - проф. Далчев, че паметникът трябва да се нарича Тракийска могила, а творбите му вътре трябва да бъдат пренаредени.

Паметникът на културата има чудесна акустика и може да бъде място за концерти, а в зоната отзад на алеята да се подреждат изложби на открито.

„Пловдивчани ще трябва да решат, защото не е добре той само да бъде обругаван и изрисуван с графити, след като може да бъде посещаван“, каза още Здравко Димитров.

Мемориалният комплекс е посветен на падналите за Освобождението на България от османско владичество и на загиналите по време на Балканските, Първата световна и Втората световна войни. Автори на проекта са арх. Любомир Шинков, арх. Владимир Рантелов, а скулпторите в пантеона са дело на проф. Любомир Далчев.