Пловдивчани почетоха 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов

  • от PlovdivTime
  • 14:30, 31.01.2024

Днес в Пловдив беше отбелязана 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов пред паметника на държавника на едноименния площад, на който се намира сградата на Община Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“. Строят прие генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ и командващ Пловдивския гарнизон.

На церемонията присъстваха Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, Областният управител на област Пловдив – инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ и командващ  Пловдивския гарнизон, Председателят на ОбС-  Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Пламен Панов, Николай Бухалов, Ангел Славов, кметовете на шестте района на Пловдив, общински съветници, обществения посредник на Община Пловдив Борислав Стаматов, директори на общински предприятия, представители на общинската и районните администрации, политически партии, обществени организации, медии и граждани.

Слово за държавника произнесе Радомир Чолаков - юрист, народен представител от Пловдив в 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-тото Народно събрание на Република България, председател на Комисията по правни въпроси в 48-мото и на Комисията по конституционни въпроси в 49-тото Народни събрания.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев,  който припомни в своето художествено въведение, че неведнъж личността и действията на Стамболов са пораждали спорове и дебати в обществото, но ставайки държавник, никой друг след него не е повторил този невероятен скок, който 23-годишният революционер прави, когато поема управлението на държавата. Само на 24 г., той започва една уникална политическа кариера. Стамболов участва в абсолютно всички събития в държавата, случили се от Освобождението до убийството му. Нито едно събитие, нито един избор, правителство или парламент, нито една криза не минават, без името му да изплува. Английският вестник „Таймс“ пише: „Стамболов е природен държавен гений, комуто липсва финесът на салонната изисканост за сметка на вродена и бързо развита дарба за държавническо мислене.“

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя на паметника на Стамболов и изпълнение на Химна на Република България и “Ботев Марш”.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната от тях е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад.