Пловдивчани отбелязаха 145 години от освобождението си

  • от Мария Луцова
  • 12:08, 16.01.2023

Пловдивчани отбелязаха 145 годишнината от Oсвобождението на града от османско робство с церемония пред паметника на Александър Бураго в Дондуковата градина.

„Пловдив осъмва озарен от свободата в мразовитата утрин на 16 януари 1878г., благодарение на смелото дело на освободителите на чело с Бураго. Всяка година на тази дата ние ще се прекланяме пред смелостта и паметта на героите”, каза водещият на церемонията Златко Павлов.

Слово произнесе и директорът на историческият музей Стоян Иванов:

„Всички ние трябва да помним и знаем, че до свободата не се достига лесно, а с много саможертви, започнали още с настъпването на османските войски на българска земя. Апогеят на тази борба за свобода е Априлското въстание. Още не се е изтляла пепелта в огнищата от опожарените български земи, когато идва пролетта на 1877 година и с манифест прочетен от руския император, е обявена война на Османската империя. Ролята на капитан Бураго е изключително важна, защото той влиза в града начело на разузнавателна група, а се превръща в негов освободител. Независимо от усилията му, в злобата си бягащите черкези извеждат 123-ма родолюбиви българи от затвора и ги убиват в Остромила. Сред тях е и Душо Хаджидеков”.

Иванов припомни, че Бураго умира твърде млад, но делото му не е забравено и така на 3 март 1969 г. в сърцето на Дондуковата градина е открит паметник в негова почет.

След словото му пловдивчани и официални лица поднесоха цветя и венци.