Пловдив затихна в памет на Ботев, стотици се стекоха с цветя пред паметника му

  • от PlovdivTime
  • 13:21, 02.06.2024

Точно в 12:00ч. сирените в Пловдив завиха в чест на загиналия геройски Христо Ботев и неговата чета. Пред бюста на революционера в Цар-Симеоновата градина се стекоха малки и големи, за да окажат почит към делото им. Граждани, общественици и политици на Пловдив сведоха глава в едноминутно мълчание, за да изкажат признателност към подвига на Ботев. 148 години се отбелязват днес от смъртта му на връх Околчица.

Тържествено слово произнесе поетеса и писател Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“ за художествена литература и хуминитаристика. Водещ на тържествената церемония бе актьорът от Драматичен театър-Пловдив Ивайло Христов, който рецитира паметното стихотворение на Ботев „Хаджи Димитър“.

"Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави". Тези думи на Христо Ботев, написани година преди да дари живота си за своето отечество, припомни Иванова. „Ботев остана завинаги на 28 години. В безсмъртието няма възраст, то е постижимо единствено в сюблимния жест на отдаденост“, каза още тя.

Само непрекършеният дух има сила за бунт. Само той има глад и визия за бъдното. Има сили и кураж да съзидава. Редно е да си припомним, че България се създава всеки ден, от всеки нас. Националната ни сграда ще оцелее не поради шумни и непременно жертвени жестове, а с помощта на ежедневната почтеност. Дължим ѝ го!", завърши Иванова.

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци. Там бяха и членовете на комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“. Присъстваха и футболисти и фенове на Ботев-Пловдив. По традиция ботевистите поднесоха цветя пред паметника на патрон си.

ГАЛЕРИЯ: