Пловдив взима 15 млн. лева за нови градини и училища, търси вариант за сграда на МГ-то

  • от Благовест Андонов
  • 13:13, 21.12.2020

Общинският съвет одобри искането  на Община Пловдив за получаването на 15 млн. лева от държавата за финансиране за изграждането на 7 обекта от образователната инфраструктура. След като Министерството на образованието одобри 7 от 11-те проекта то се очаква и финансирането да дойде следващата година.

Средствата се отпускат по Програмата на правителството за нова образователна инфраструктура, която стартира през юни с индикативен бюджет за всички общини 140 млн.  Община Пловдив ще трябва да участва с 3,3 млн. лева в изграждането на обектите, а те ще се реализират до 3 години, пише TrafficNews.

Николай Радев от БСП постави въпроса и за нова сграда на Математическата гимназия и  ОУ „Драган Манчов”.   Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов каза, че един от проектите, които е подала Община Пловдив е за нова сграда на ОУ „Драган Манчов” до мол Пловдив. Проектът обаче не е бил одобрен.

По думите му градската администрация продължава да търси варианти за  решаване на проблема. Обсъждат се и двата варианта  - нова сграда на МГ-то на подходящ терена, или оставянето й на сегашната база с реконструкция. Все пак от ОУ „Драган Манчов” имат съображения относно местенето на школото на ново място, като се очаква скоро да бъде взето окончателното решение.

Ето и проектите, които ще се изградят в Пловдив по програмата на правителството.

- Изграждане на нова детска градина за 8 групи в жк "Тракия", стойност на проекта - 2 999 500,00 лв.;

- Преустройство, пристрояване и надстрояване на ЦДГ "Чучулига" за обособяване на две нови групи и физкултурен салон – стойност на проекта - 562 300,00 лв.;

- Изграждане на пристройка към съществуваща Детска ясла № 19 за две нови групи  – стойност на проекта - 598 700,00 лв.;

- Изграждане на нова детска градина за 4 групи в район „Южен“ – стойност на проекта - 3 000 000,00 лв.;

- Преустройство и пристрояване на ОДЗ "Буратино" за нови 3 групи – стойност на проекта - 687 700,00 лв.;

 Общински училища:

- Изграждане на нова сграда на ОУ "Княз Александър I" - стойност на проекта - 4 973 300,00 лв.;

- Ремонтни работи и реконструкция на източен корпус на СУ "Константин Величков", район "Южен" – стойност на проекта - 1 995 500,00 лв.;

 Държавни училища:

- Професионалната гимназия по електротехника и електроника - пристрояване на съществуваща сграда - 2 000 000 лв., проектът е изготвен от екипа на гимназията.