Пловдив връща още пари на Европа заради поръчка, спечелена от строителите на зоопарка

  • от Благовест Андонов
  • 09:28, 13.05.2021

Нова финансова корекция е била наложена на Община Пловдив заради нередности в обществените поръчки по оперативни програми.  Само преди дни Върховният административен съд потвърди окончателно жестоката финансова корекция от 3 млн. лева за Пречиствателната станция, пише TrafficNews.

Новата корекция е значително по-ниска, но мотивите за налагането на управляващия орган са сходни с предходната процедура.   

Тя е наложена тази година от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство и Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж“ и е в общ размер от  57 196 лева,  представляваща 5 % от безвъзмездна финансова помощ по договор за реконструкцията на ДЯ „Детски смях” на обща стойност от  1 432 286 лева. Фирмата победител в конкурса е била асновградската „Запранови – 03” , компанията, която се съди с Община Пловдив за реконструкцията на зоопарка.

Градската администрация е атакувала корекцията в Административния съд, който обаче е отхвърлил възражението на общинските юристи.

Обществената поръчка е стартирала през 2018 година, като на нея са подали оферти четири компании. След края на поръчката в Управляващия орган е постъпил сигнал за нередности в обществената поръчка. При проверка на министерството е установено, че в действителност има нарушения в процедурата. Едното е  за незаконосъобразна методика за оценка на офертите и наличие на ограничително условие, което пречи на повече кандидати да кандидатстват по поръчката.

Решението не е окончателно, като то може да бъде обжалвано във ВАС.