Пловдив в стотици пластове: Артистичното дуо Анне Ферес и Люк Конрой създадоха в Пловдив своето най-ново произведение

  • от PlovdivTime
  • 10:15, 16.08.2022

Общо 6 седмици в Пловдив, извървени 200 километра из всички квартали на града, снимани над 2000 изображения, това е статистиката, която стои зад създаването на новия колаж, открит в неделя вечер на фасадата на телевизията в Пловдив. Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в резидентната програма на Община Пловдив CONTEXT AiR. За тях „Новини от дома“ е дългосрочен проект, чрез който откриват нови и непознати места, опознават различни общности, търсят най-цветен и адекватен начин да изразят емоцията и впечатленията си от контекста, който ги заобикаля. В Пловдив правят деветото издание на проекта си и признават, че градът е извънредно предизвикателство, заради огромната си история и пъстрия си съвременен живот.

Двамата посветиха месец и половина и цялата си креативна енергия на опознаването му. Опитът на Анне в документалното кино и на Люк във визуалните изкуства се съчетават в образ, с който дори пловдивчани преоткриват никога незабелязани детайли от града си. Всеки поглед в стотиците пластове разкрива нови образи, познати места, лица, тротоари, стълбища, силуета на реката, скулптурите по моста, кучетата, котките, душата на Пловдив. От целия събран материал двамата автори избраха общо 500 изображения, които да включат в колажа си, открит на 14 август на фасадата на Регионалния телевизионен център в Пловдив. Контактът с хората, сливането с мястото е било винаги важно за тяхната работа. Двамата си тръгват от Пловдив със задоволство от познанството и новите открития.

 

CONTEXT AiR е програма за творчески резиденции в гр. Пловдив, продуцирана от Община Пловдив. Стартира през 2021 г., а от 2022 г. куратор на CONTEXT AiR е Светлана Куюмджиева.

Целта на програмата е да насърчи партньорствата на местно ниво и да подкрепи създаването на нови художествени творби, вдъхновени от града и неговата еклектична смесица от древна история, социалистическо наследство и съвременна реалност.

  • През май и юни в Пловдив беше проведена резиденцията на украинската визуална артистка Дария Пугачова.
  • През юни и юли в Пловдив работи белгийският скултпро Саймън Ван Парис, чиято инсталация "Градски портрет на Пловдив" може да бъде разгледана до октомври 2022 - денем или нощем - в двора на Градска художествена галерия (на ул. "Съборна" №14А, в Стария град)
  • През октомври и ноември - в рамките на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 г. творческа резиденция на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян.