Пловдив става сцена на Театър на сенките с актьори от Гърция и Турция

  • от PlovdivTime
  • 13:55, 25.05.2022

Пловдив става сцена на Театъра на сенките от Балканите на 26 и 27 май. Древното изкуство с над 500-годишна история ще оживее със спектакли на актьори от Гърция и Турция. Гостуването на трупите на Одиссеас Канлис от Солун и Дениз Каралар от Истанбул започва на 26 май с театрално-артистичен празник на открито.

От 16 до 18 часа в Цар-Симеоновата градина (Виенски павилион) малки и големи ще се срещнат с актьорите, ще разиграват и ще изработват заедно с тях уникалните плоски кукли за Театъра на сенките. Музика, танци, изненади и награди очакват всички, които споделят празника, организиран от сдружение „Артевизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив. На официална церемония ще бъдат отличени и победителите в Конкурса за детска рисунка „Любим герой от приказки и пиеси“.

Празничният маратон продължава на 27 май с театрални спектакли – подарък за пловдивчани. От 16 часа в Дома на науката и техниката е спектакълът на актьорите от театър „Карагьозис“, Гърция. В 17.30 часа започва постановката на гостите от театър „Карагьоз“, Турция.

Зрителите и на двете представления ще се потопят в магията на сценични образи и герои от цял свят чрез образователния филм „В света на театралните кукли“.

Всички прояви са по проект „Балкански Театър на сенките в Пловдив“. Събитието е част от Културния календар на града за 2022 година. Входът е свободен.