Пловдив става столица на виното от днес – дионисиевата напитка завладява Стария град

  • от PlovdivTime
  • 12:54, 12.05.2023

Деветото издание на дефиле „Вино и гурме“ започва днес и ще продължи през целия уикенд. За първи път форумът се провежда в три дни поради големия интерес.

Откриването на фестивала е на 12 май в 12.30 ч. с шествие с участието на ансамбъл "Тракия" и хорова формация "Евмолпея", което ще потегли от пл. "Стефан Стамболов" . В 13 часа в началото на Стария град на ул. "Съборна" 2-4 с музика и танци организаторите ще дадат старт на винените дегустации през трите дни. На 12 май те ще са от 13 до 19 ч., на  13 май - от 11 до 19 ч., а на 14-и – от 11 до 18 ч.

Те ще са в 17 различни локации - ресторант „Граждански клуб“, галерия „Енчо Пиронков”, резиденция „Тракарт“, къщите „Бирдас“, „Клианти“, „Георгиади”, „Недкович”, „Иван Черноземски”, „Верен Стамболян”, както и в аптека „Хипократ“, експозиция „Георги Божилов - Слона”, галерия „Златю Бояджиев”, Етнографски музей, Балабанова къща, „Данчовата къща“, ресторант „Алафрангите“, хотел „Бел Вил”. 

Участниците в тазгодишното издание на форума са 68 – 47 от тях са винопроизводители, а 21  – производители на храни и продукти. По традиция дегустациите на вино се осъществяват с жетони, които посетителите могат да закупят онлайн или на място.

„Дефиле вино и гурме 2023" се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.