Пловдив сред най-добрите градове с културно наследство в Европа

  • от PlovdivTime
  • 10:24, 16.11.2020

Първият квартал на творческите индустрии в България Капана вече е част от европейската листа с градове, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство. Кварталът беше избран след процедура, която стартира през февруари, заради местните политики и дългосрочни планове за развитие на културното наследство, което представлява.

Капана – квартал на творческите индустрии е от водещите проекти, стартирал с инициативата Европейска столица на културата, и днес продължава да се надгражда от различни предприемачески активности и социални партньорства.

Селекцията “Културно наследство в действие” се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа. Те се обединяват, за да изберат градове и региони в Европа, които са разработили иновативни политики, проекти и събития и които към момента се прилагат успешно от местните власти. Квартал Капана, заедно с още 31 места от Стария континент, бе включен и в каталог, който ще се препоръчва като успешен модел на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства. В каталога са включени добри примери от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия и др. с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и др.

Инициативата се подкрепя от Комисаря по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, която казва: "Културното наследство е мост, който свързва нашето минало, настоящето и бъдещето ни. Принадлежи на всички нас и е част от това, което ни определя. Инвестирането в културно наследство е стратегическо за градовете и регионите; подпомага социалното сближаване и гражданско участие". 

Вижте и другите градове в КАТАЛОГА   Повече за инициативата ТУК