Пловдив ще разполага с 684 млн. лева, Общинският съвет прие бюджета за 2024 година

  • от Благовест Андонов
  • 17:09, 15.02.2024

Общинският съвет прие бюджета на Община Пловдив за 2024 година с 31 гласа  "за" и 19 "против", без нито един въздържал се. Групите, които застанаха зад предложението на Костадин Димитров бяха от ГЕРБ, „Съединени за Пловдив”, „Браво Пловдив”, ИТН и двамата съветници от ДПС. Срещу бюджета гласуваха ПП – ДБ, БСП и „Възраждане”.

Това се случи след над 4 часа дебати и гласувания на предложения от страна на общинските съветници.  Общата рамка на бюджета е 684 млн. лева, като по време на сесията имаше няколко размествания по предложения на групите в местния парламент.

Борислав Инчев от „Браво, Пловдив” даде няколко предложения, сред които 100 хиляди лева за проектиране за свързаност между велоалеите, 100 хил. лева за създаване на фонд за архитектурни заснемания и извършване на конструктивни обследвания на сгради паметници на културата, 300 хил. лева за поливна система на Младежкия хълм и текущи ремонти, 105 хил. лева за ремонта на три спортни площадки,  както и 200 хил. лева за „Екобус” ООД и 30 000 лева за нов UPS на ОКТ, към който са закачени всички системи в общинското предприятие. Кметът Костадин Димитров прие последните две, а спортните площадки и Младежкия хълм получиха съответно по 30 000 и 10 000 лева.

От „Съединени за Пловдив”  през Георги Титюков направиха близо 20 предложения за 15 млн. лева, като градоначалникът прие някои от тях, сред които 200 000 лева за паркинг на ул. „Генерал Данаил Николаев”, както и 150 00 лева за спортния комплекс в район „Северен” до езиковите гимназии.

От предложенията на ИТН, направени от Ивайло Димов, градоначалникът прие 250 000 лева за текущ ремонт на ул. "Славееви гори", както и изграждане на две фитнес площадки. Общо четири улици в „Източен” и „Северен” ще бъдат ремонтирани през районните кметове по настояване на ДПС.

Останалите предложения на групите не събраха необходимия брой гласове. По същия начин се случи и с исканията на трите политически сили, които бяха заявили, че няма да подкрепят бюджета – ПП-ДБ, БСП и „Възраждане”.

За тази година са предвидени  684 млн. лева, като  от тях 384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са в размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми.

През 2024-а приходите се очакват да са в размер  235 млн. лева, а Капиталовата програма е 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. В сумата не са европейските проекти, както и тези, за които се очаква държавно финансиране в размер на 100 млн. лева.

Голяма част от обектите в програмата за ремонти са текущи проекти, които стартираха в предходния мандат. В разходната част най-голямата записана сума е за Голямоконарско шосе – 17 млн. лева, като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив.

В бюджета се виждат още неразплатени средства за „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, както и 5 млн. лева за ул. „Царевец‘“, чийто ремонт трябва да започне тази година.

Това, което прави впечатление е, че за ремонта на бул. „Кукленско шосе“ са заложени 6 млн. лева. Той ще бъде за сметка на "Рогошко шосе", който ремонт е замразен.

Единствената нова улица, която ще започне през тази година е изграждането на ул. „Георги Странски“, за която са заделени 1,3 млн. лева.

Спортните обекти са друго голямо перо. В цялата капиталова програма са заложени 18 млн. лева за басейн „Младост“, а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет.  За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева.

Освен тези разходи се очакват пари от държавния бюджет за ул. „Славянска“, ул. „Генерал Колев“, нова връзка в ЖР „Тракия“ между А10 и А12, кино „Космос“.