Пловдив ще отбележи 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

  • от PlovdivTime
  • 12:05, 28.07.2022

На 2 август 2022г., вторник, от 10.00ч. 

Пловдивчани ще отбележат 119-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август от 10 ч. пред паметникана българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България. Паметникът се намира се в район „Южен“, до старите хали.

В честването, включващо тържествено слово и полагане на венци и цветя ще участват военен духов оркестър, представително формирование от  гарнизон – Пловдив - почетна рота и венценосци и комитет „Родолюбие“. Водещ ще е  Златко Павлов.

Тържественото слово ще бъде произнесено от Александър Сиди - съпредседател на политическа партия ВМРО – Българско национално движение и Народен представител от ВМРО в парламентарната група на „Обединени патриоти“ в 44-тото Народно събрание.

Община Пловдив отправя покана към гражданите да се включат в честването.

Очаква се да присъстват кметът на Община Пловдив, областният управител на област Пловдив, председателят на Общински съвет - Пловдив, представители от Областната администрация, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация,  общински съветници, общественият посредник на община Пловдив, политически и обществени организации и медии.