Пловдив ще изпрати Европейска столица на културата с призрачен Тютюневия град

  • от Благовест Андонов
  • 10:45, 12.04.2019

Един от стълбовете в програмата на Европейска столица на културата на Пловдив – преобразяването на Тютюневия град, едва ли ще се състои през заветната 2019 година. Въпреки че имаше големи надежди и обещания, че зоната ще се възроди като феникс от пепелта, Тютюневият град ще остане призрачен и след като Пловдив не носи титлата евростолица. Причината – бавните процедури за облагородяването на публичните зони, както и нулевото движение към реновацията на сградите от частните собственици.

На предишната редовна сесия дори бе взето решение да се изкарат заложените средства от 1 млн. лева от градския бюджет за реновация на пространството, тъй като към днешна дата няма как да се усвоят.  Въпреки че проектант за зоната бе избран преди почти година и до днешна дата няма готов технически проект. Цяла година от Община Пловдив се борят да получат одобрение на идейния проект от НИНКН. Институцията към Министерството на културата най-сетне върна вариантите за изглед на зоната с редица забележки. Всички те трябва да  бъдат взети под внимание от фирмата- проектант, която трябва да стъпи на идейния проект.

Компанията „Илия Бурда” спечели обществената поръчка за 30 000 лева има 18 дни да направи техническия проект. Този срок обаче е повече от условен. Причината е проста – в момента, в който проектът влезе в НИНКН, срокът спира да тече, докато от институцията на одобрят или върнат проекта със забележки. Подобни препески в Министерството на културата могат да отлежат с месеци, преди някой да им обърне внимание . Всички действия пък на администраторите в ресорното министерство досега са показали, че Пловдив, макар и Европейска столица на културата, по никакъв начин не прави дейностите в нея като „приоритетни”.

Така в следващите месеци може да очакваме размяна на становища, проектиране, препроектиране и накрая одобрения от Националния институт по недвижимо културно наследство. След това идват съгласувателни процедури и в ЕСУТ към Община Пловдив, докато накрая не се приеме окончателния проект.

Оттам нататък идват обществени поръчки за избор на изпълнител на проекта, отново с всичките му детайли, които отнемат месеци. Иначе казано – докато всички тези процедури приключат, годината ще се е изнизала.

Нещата със зоната на Тютюневия град са толкова сложни, че дори кметът Иван Тотев възнамерява да я изкара от цялостния Подобрен устройствен план на Централна градска част. Заради проблемите с институцията, градоустройствените показатели на цялата зона не могат да бъдат приети.

Собствениците на изгорелите складове и другите уникални сгради в Тютюневия град пък по нищо не личи, че форсират реализацията на идеите си за сградите.

Призрачна зона в сърцето на Пловдив - ето какво виждат гражданите и туристите, ако случайно попаднат в Тютюневия град. Години след пожара и пагубната сила на багерите, въпреки множеството заявки, глоби, закани, Министерство на културата не представя стратегията си за района.  

Така Тютюневият град ще остане призрачен и през 2019-а, въпросът е -  докога?