Пловдив ще има нов парк от 8 дка напролет

  • от Благовест Андонов
  • 13:35, 09.11.2022

Пловдив ще има нов парк, изграден от нулата напролет. Дългоочакваното преобразяване на запустелия терен на Гарнизонна фурна, който от десетилетия не се използва,  вече започна, като на място се виждат усилени дейности.

От фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” вече започнаха да оформят алеите и площадното пространство на кръстовището на бул. „Пещерско шосе” и „Копривщица”. На място днес бе и районният кмет Димитър Колев, който обсъждаше със зам.-директора на „Градини и паркове” Георги Николаев бъдещото залесяване.

“Този проект е един от приоритетните ми още от началото на мандата и работихме усърдно по него.   Започваме през тази година с Етап 1, който обхваща терена на Гарнизонна фурна и е т. нар. нова част.  Предстои да направим 1500 кв.м алейни настилки, две детски площадки с обща площ от 450 кв.м – едната до 3, а другата до 12 години.  Също така фитнес на открито и три маси за тенис. Очакваме до края на годината да приключим с първия етап и да започнем с втория. Така на пролет трябва да открием новия парк, чиято площ ще бъде близо 8 дка”, каза Колев.  Той допълни, че целият парк ще бъде с ажурна ограда, по която ще има храстова растителност. Тя ще бъде и своеобразен  буфер, като ще поема част от шума и праха от булевардите.

В центъра ще има и площадно пространство, на което в бъдеще ще се сложи и 11-метровата елха на район „Западен”.  Озеленяването ще бъде с местни видове, ще бъдат засадени десетки местни видове дървета и над 4000 храста.  Ще се сложи и поливна система с капково напояване, също и ново осветление  в цялата зона .

Вторият етап ще бъде обновяването на съседната зона с нови алеи, пейки и места за отдих. Там ще бъдат сложени и маси за шах. Сумата по изграждането на парка ще струва около 1 млн. лева,  като половината от сумата е гласувана  от Общинския съвет за тази година. Останалите средства ще се подготвят през 2023-а.