Пловдив се включва за пореден път в инициативата “Европейска нощ на учените“

  • от PlovdivTime
  • 14:44, 17.11.2020

Инициативата „Европейска нощ на учените“ 2020 - FRESHER е иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“, който се провежда в над 300 града в Европа и по света.

Тази година в БГ инициативата участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 25 населени места, която ще продължи няколко месеца. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места. FRESHER е абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience

Фокус на събитията от Нощта е темата за растителното здраве, обявено от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Европейска нощ на учените е мега събитие, което повече от десет години се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.  Независимо дали сте със семейството си, с приятели, в училищна група или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин! Открийте с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот.

През 2020 година ще отбележим Европейската нощ на учените онлайн от 27 до 28 ноември.

Европейска нощ на учените 2020 ще се реализира в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново, Хасково, Ямбол.

Разнообразната научна и забавна програма включва: Забавни демонстрации за деца и ученици; Неформални срещи с български учени и техните постижения; Научни дискусии, подходящи за широката публика; Изложби, разкриващи значението на научните постижения в ежедневието; Церемонии по награждаване на победителите в обявените конкурси; Прожекции на филми; Музикални и поетични изпълнения на учени.
Организаторите са предприели всички необходими мерки и ще съблюдават стриктно препоръките на правителството във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19 за осигуряване на безопасна среда за участниците и посетителите на събитията.

Всички събития ще бъдат активни тук - https://nauka.bg/nosht2020/