Пловдив посреща Съединението, но без празнична програма! Отмениха концертите заради трагичното бедствие по морето

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 06.09.2023

 

Пловдив е готов да посрещне гостите за тържествата по повод 138 години от Съединението на България.

От 10.00 часа в Катедралния храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

Повечето музикални празнични събития обаче са отменени в последния момент заради трагичните събития, причинени от бедствените наводнения по Черноморието.

 

Няма да се състои концертът на Биг Бенд Пловдив, ансамбъл Тракия, Теодосий Спасов, тържествената заря по повод 138-та годишнина от Съединението на България и традиционния прием на кмета.

 

"В знак на съпричастност към пострадалите наши съграждани по Южното Черноморие кметът на Община Пловдив Здравко Димитров отмени предвидената концертна програма, включително и на Античен театър Пловдив. По разпореждане на Здравко Димитров със средствата предвидени за него ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите", съобщиха от Община Пловдив. 

 

В програмата по отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив остават следните официални прояви:

 

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

 

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

 

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

 

Полагане на венци и цветя

 

12.00 часа – Регионален исторически музей, зала Съединение.

 

Церемония по връчване на отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Огнян Видев и Стоян Сърданов.

 

 19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

 

Представяне на изложбата „Дарителството има значение“

 

 20.30 часа – Площад „Съединение“

 

Вечерна проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив

 

Специално събитие и в Историческия музей.

 

От там канят на изложбата „Дарителството има значение”, подредена в експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, която се открива на днес и ще бъде достъпна при вход свободен от 9 до 14 ч. След това заради официалното честване на 138-годишнината от Съединението на България достъпът до пл. "Съединение" ще бъде ограничен.

 

Дарителството е важно за всеки музей, за цялото общество, за националната и културна памет. Точно по тази причина екипът на Регионален исторически музей - Пловдив продължава да отстоява и популяризира дарителството, защото то е един от основните стожери, на които се крепи нашата работа. Богатството от фондове и културни ценности на всеки един музей винаги включва голям процент дарения – понякога повече от половината, много често сред тях са най-знаковите. Тази изложба представя съвсем малка част – отбрана извадка на дарители и дарения от различни времена – както назад в десетилетията, така и буквално от последните дни. Това е нашият начин да кажем голямо „благодарим!“ на дарителите. Да напомним на всички останали, че те съществуват, че съществуват музеи, съществуват културна политика и културно-историческо наследство. В съвременното забързано ежедневие, изпълнено с проблеми от екзистенциален характер, за съжаление, нито музеите, нито дарителството в тях попадат на фокус. Но надежда има – всички тези хора и институции представени в залите и витрините са категорично свидетелство за това.

 

Изложбата включва фамилни вещи на д-р Константин Стоилов, дарени от неговата внучка Христина Джидрова, фамилни вещи на Божидар Здравков, дарени от сина му Антон Здравков и от Бистра Здравкова, фамилни вещи на семейството на Иван Атанасов Арабаджията, дарени от неговата правнучка Богдана Николова, снимки на полковник Цветан Мумджиев, дарени от неговия внук арх. Цветан Мумджиев, вещи на капитан Никола Андреев, дарени от Мария и Стефан Тусунови, вещи на полковник Цветан Рашков, дарени от семейството на народния артист Димитър Панов, вещи на Никола Щерев – Старика, дарени от неговите внуци Мирослава Кацарова и Никола Солаков, фамилни вещи на семейство Банялиеви, дарени от Иванка Банялиева, непоказвани досега народни носии от района на Странджа, дарени от Мария Пенева, традиционни японски дрехи, музикални инструменти и кукли, дарени по инициатива на Юко Накаджима от Японската агенция за доброволци в чужбина, както и подаръци, награди и отличителни знаци, получени от Община Пловдив и предоставени във фондовете на Регионален исторически музей - Пловдив.