Пловдив почете Стефан Стамболов - политика, загърбил имперска Русия

  • от PlovdivTime
  • 11:44, 31.01.2023

Пловдивчани почетоха 169-годишнината от рождението на Стефан Стамболов с възпоменателна церемония на паметника пред Община Пловдив.

„Един от най-големите български политици, използвал и крайни действия понякога, а убежденията му в крайна сметка костват живота му”, с тези думи бе представен Стамболов от водещия – актьора Стефан Попов. След това за живота и делото на големия български политик говори Спас Гърневски, бивш кмет на Пловдив и инициатор площадът пред Общината да бъде кръстен на Стамболов.

„Четирима са гениите на национално-освободителната революция в България - Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамболов. Основната идея за освобождение на отечеството е така наречената самостоятелна революция, подготвена и възпламенена изцяло с българско участие. Тя е контрапункт на руската имперска политика, която не предвижда възможност за създаване на самостоятелна българска държава на Балканите. Плановете на азиатския департамент са били българският народ  да не се освободи сам, а това да извърши Русия. По този начин българите много лесно ще бъдат разделяни, манипулирани и подчинявани”, каза Гърневски.

Той подчерта, че именно Стамболов е човекът, избран от съдбата да продължи делото на великите си съратници след Освобождението. И той се справя с тази мисия, защото по време на управлението му като министър-председател са положени основите на българската държавност. Поставя началото на изграждането на железниците, пристанището, Софийския университет, българските пощи, държавната печатница. Провежда се Първото изложение в Пловдив.

„Във външната политика Стамболов обръща поглед на запад, като не иска да я подчини на домогванията на Русия. С това си навлича неприязънта на русофилите и техните ръководители в Санкт Петербург.  Тази политика донася на България изключително висок авторитет в Европа, а Стамболов е наречен Бисмарк на Балканите”, подчерта Спас Гърневски и припомни, че тази позиция на Стамболов довежда до смъртта му – едва на 41 години. 

Бившият кмет на Пловдив не пропусна да коментира и наследниците на Стамболов - съвременните политици, подчертавайки, че не успяват да се измъкнат от сянката на Русия и дори печелят избори благодарение на това: "Не ви ли се струва, че историята със съдбата на Стамболов не е актуална и днес? Нима само преди две години България беше стабилна и предвидима? Нима страната не се превърна в естествен лидер на Балканите? Тогава по пътищата ни не вървяха кервани от бежанци, както е днес. България бе приветствана за постиженията си от най-големите европейски лидери, а Шенген бе на една ръка разстояние. Как стана така, че точно когато на 8 юли 2020 г. бе решаващата крачка към Еврозоната и в София избухна антиконституционен преврат? Демокрацията ни бе хвърлена в мъртвата хватка на разделението, хвърлена там не от кого да е, а от президента, който би трябвало да е обединител. И всичко това на фона на лъжи и манипулации за чекмеджета със злато и къщи в Испания. В момента тече братоубийствена война в Украйна, а президентът показно взема страната на руските агресори. Радев твърди, че огън не се гаси с бензин. Срам и позор за един военен! Г-н президент, България е наясно, че дължите високия си пост на специалното отношение на Русия, трябва да знаете, че този, който подкрепя палача, също е палач".

Мразовитата сутрин и студеният вятър изплашиха пловдивчани и малцина се включиха в честването.