Пловдив почете Деня на Съединението

  • от PlovdivTime
  • 13:36, 06.09.2021

Кметът Здравко Димитров тържествено откри паметник на Гаврил Кръстевич - български възрожденец, юрист и историк, османски съдия и валия, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя, един от учредителите на Българската екзархия в Деня на Съединението и Празника на Пловдив.

Слово за живота и делото на бележития българин произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който малко преди това отслужи тържествен молебен в катедрален храм „Успение Богородично“. Пред самия паметник, който се намира в двора на най-голямата църква в града, председателят на Общинския съвет Александър Държиков връчи званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ посмъртно на Гаврил Кръстевич на директора на Историческия музей Стефан Шивачев. Решението на Общинския съвет за това е във връзка с навършването на 150 години от обявяване на независима Българска Екзархия.

На събитието присъстваха още народни представители, заместник-кметове, общински съветници, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, заместник областният управител - Даниела Николова, общественици, граждани.

По-късно те поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на кап. Райчо Николов.

Празничната програма продължава тази вечер:

19.00 – 19.40 часа – площад „Централен“, пред Военния клуб, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“;
- 19.45 часа – Регионален исторически музей, зала „Съединение“, представяне на експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“;
- 20.30 часа – площад „Съединение“, тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.