Пловдив почете 176-годишнината от рождението на Христо Ботев

  • от Мария Луцова
  • 15:17, 06.01.2024

Пловдивчани почетоха 176-годишнината от рождението на Христо Ботев на специална церемония на паметника му в Цар-Симеоновата градина. Честването започна с цитат от Ботевата поезия, а слово за делото му произнесе д-р Ахавни Кеворкян - председател на Дружеството на пловдивските писатели. Пристътваха представители на местната власт, депутати и общественици. 

"Христо Ботев е не само вдъхновен революционер, но дава и облика на българската литература. Той не умря на Вола, а се превърна във връх, към който ние се стремим", каза тя.

След това Кеворкян си зададе риторичния въпрос свободни ли сме днес и припомни няколко размисли на Ботев част от неговото епистоларно наследство: "Атовете се ритат, а магаретата носят. Големите хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора."

"Нека бъдем горди наследници на светлите хора, да скланяме глава само в мигове като този, в който почитаме делото им. След това да продължаваме нагоре и напред", пожела Ахавни Кеворкян.

Генерал-майор Явор Матеев прие бойния строй.

Наред с гражданите пред паметника се поклониха и поднесоха цветя футболисти, треньори и ръководители на ПФК Ботев Пловдив.