Пловдив в плен на Панаира на занаятите от 25 май

  • от PlovdivTime
  • 12:59, 20.05.2023

Пролетният панаир на занаятите ще завладее Пловдив от 25 до 28 май на ул. „11-ти август” и ул. „Д-р. Вълкович”. Събитието се организира от Регионална занаятчийска камара - Пловдив и Община Пловдив. 

 В 17.30 ч. на стълбите на Каменица ще се проведе официалното откриване на Пролетния панаир на занаятите  с участието на пловдивския ансамбъл "Тракия" и музикална фолклорна школа "Челебийче". 

Занаятчи от цяла България ще очакват посетителите от 25 май до 28 май от 10 до 19 ч.

Тазгодишното издание на пленера на панаира е "Накити от мъниста". Още от древността мънистата присъстват в Българския фолклор и традиции. Вплитането на мънистата в накити и част от народните носии пазят тайни знаци и орнаменти. 

ПРОГРАМА:

ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ НА УЛ. 11-ти август” И  ул.Д-р Вълкович 

 25 МАЙ:
10 – 19ч., Панаир на занаятите /демонстрации и базар/. Ще се представи творчеството на занаятчии, от цялата страна, които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си. Ще се представи мобилна ,, Ковачница на колела’’ хората ще видят магически процес на живо: как от парче стомана се изковава нож, и се оформя в завършено изделие.

10.30-18 ч.,  Гост участници - ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, ще демонстрират и представят занаята „Дърворезба”

17 ч.,  Дефиле с участници от панаир на занаятите ще потегли от пл. "Стефан Стамболов" 

26 МАЙ:
10 – 19 ч.,  Пленер ,,Накити от мъниста”
Майстори ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити и ще премерят уменията си в изключително красивия занаят . Участници от цялата страна: Софка Радева; Мариана Вълкова; Веска Жегова; Елка Иванова; Мария Христоскова; Цветанка Георгиева. Посетителите ще могат да научат повече за занаята, да се насладят на изяществото на модели от мъниста, които майсторите ще представят 

27 МАЙ:
Ул. ,,11-ти август’’ - 10 – 19 ч.,Панаир на занаятите /демонстрации и базар/
Ул.,, Д-р Вълкович’’ 3, 10–19 ч. Пленер ,,Накити от мъниста”.

10 – 18 ч. Благотворителна изложба-базар ,, Деца творят за деца’’с изделия сътворени в Занаятчийско училище- Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив. Сподели впечатления и преживявания- книга в която желаещите могат да споделят своите преживявания от Панаира на занаятите.

28 МАЙ:

Ул.,, 11-ти август’’ - 10 – 19 ч., Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.
Ул.,, Д-р Вълкович’’3 - 10 – 18 ч. Пленер ,,Накити от мъниста”.
14 – 17 ч. ,, Сътворено с майстор Жана Иванова ’’ накити от плъсти – безплатна детска работилница
17ч.,  Пленер ,,Накити от мъниста” след журиране, ще се обяви победителя в майсторската надпревара.

Събитието се финансира от "Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.