Пловдив в плен на Дионис: Над 300 вида вина се леят в Стария град

  • от Мария Луцова
  • 15:15, 24.11.2023

Пловдив се превръща във винена столица за 15-и път с откриването на Дефилето на младото вино, което се провежда от днес до неделя включително в Стария град. Събитието започна с шествие по Главната, в което основна атракция бяха бог Дионис и артистите от ансамбъл „Тракия”. Танцьори и изпълнители на няколко пъти спираха, за да изпълнят част от своите знакови спектакли, а минувачите се спираха и снимаха с интерес. Дефилето продължи до стълбите на църквата “Св. Богородица” в Стария град, където бе и официалното откриване на фестивала. 

„И тази година има голям интерес към събитието. 67 са участниците, 50 от които –винопроизводители. Посетителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина. Вече 15 години Дефилето на младото вино е част от културния календар на града и продължава да се развива. Взехме идеята от Франция, която с едно божоле вдигна икономиката на цял един регион. Ние представяме много повече вина. А по повод прогнозите на синоптика проф. Рачев за сняг и студ, ще кажа: няма лошо време за пиене на хубаво вино”, каза инж. Любозар Фратев от Съвета по туризъм, организатор на събитието. 

Кметът Костадин Димитров пък отбеляза, че в Стария град има все повече събития и туристи, а сега и вино и призова: „Дефилирайте!”. 

Проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма отбеляза приноса на винените фестивали в Пловдив за увеличаването на гостите на града. Тя обяви, че винопроизводството вече е в листите на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и от Министерство на туризма са поръчали табели, на които ще бъдат отбелязани винопроизводствата в България. 

„Когато правехме анализи за туризма, отчетохме, че Пловдив е един от градовете, които най-бързо се върнаха на нивата преди пандемията. Градът отбелязва най-голям прираст в културния туризъм и е един от лидерите. Това се дължи на културния календар на Пловдив, които е много богат. Поздравления! Помня миналата година откриването на фестивала. Инж. Фратев ми каза, че са продадени над 100 000 чаши вино. Впечатляващо е”, каза нейният колега – бившият министър на туризма в служебното правителство, а сега съветник на президента, Илин Димитров. 

После ритуално бе отворена и първата бъчва, а присъстващите отпиха по глътка младо вино.

Дефилето тази година има своето ново лице – в ролята на Дионис влиза Владимир Василев от Държавна опера-Пловдив. Той пое тежкия жезъл от предшественика си – актьора от Кукления театър Стайко Стайков.

Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по  време на дефилето. Това са ресторант – градина "Филипополис", Граждански клуб, галерия "Енчо Пиронков", къща "Нишанян", резиденция "Тракарт", къща "Бирдас", Аптека "Хипократ", Експозиция "Георги Божилов - Слона", галерия "Златю Бояджиев", Андромеда Арт, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща "Георгиади", къща "Недкович", къща "Иван Черноземски", Данчовата къща, ресторант "Алафрангите", Къща "Верен Стамболян" и  хотел "Бел Вил".