Пловдив отчита черна статистика по отношение на смъртността в града през последните месеци

  • от PlovdivTime
  • 20:11, 29.11.2021

Пловдив отчита черна статистика по отношение на смъртността в града през последните месеци. Настоящата четвърта вълна на COVID пандемия оказва негативно влияние върху черната статистика на починалите за града, както беше и при предишния пик през пиковите месеци март и април.

За изминалия вече месец октомври в града живота си са загубили 510 души. За сравнение, през септември са били 386. Най-голямата смъртност за годината е отчетена през месец април, когато смъртта е застигнала 522 души. Октомври е вторият най-черен месец за годината. За ноември данните ще са близки, а е възможно дори да са по-високи. Това обобщи за TrafficNews директорът на ОП „Траурна Дейност” Пловдив Коста Попов.

В град Пловдив починалите през октомври са с 66,5% повече, отколкото през същия месец 2020 година. Данните показват, че броят на починалите пловдивчани е 563, докато миналата година за месец октомври те са били 338, според данни на ГРАО. Разминаването в цифрите идва от това, че ГРАО отчита смърността на хората с адресна регистрация на територията на град Пловдив. Подобна е тенденцията и за цялата област Пловдив. 1294 души са починали през октомври, а през 2020 през месеца жертвите са били 780. 

По всичко личи, че октомври месец ще се нареди сред най-смъртоносните у нас.

Ако в нормално състояние, без пандемия, сме погребвали на ден 10-12 души средно годишно, сега отиваме на 18-20. Увеличението е почти двойно”, допълни Попов.

Вече няма проблем при погребенията на хора починали в следствие на COVID-19 и всички са свикнали при подобни случаи  да се пазят и да спазват реда наложен от погребалните агенции.

Година и половина се търкаля това нещо между нас и всички свикнаха как да се пазят и как да се извършват действията и от агенциите и близките при опелата. Вече е канализирано и хората се пазят и има ред, който се спазва”, сподели директорът на общинското предприятие.

Той разказа повече и за нарастващия интерес към кремациите по време на пандемията и проблема с липсата на гробни места пред който се изправят пловдивчани.

Определено вече се засилва и интересът към кремациите и се предпочитат повече. Те по принцип във времето си вървяха нагоре, но откакто започна пандемията още повече се разви тази тенденция и в някои месеци около 30% от случаите отиват на кремация. Казвам го относително, защото от такава статистика никой не се интересува и такава не се води официално.

С местата в гробищните паркове винаги е имало проблеми, но се оправяме. Точно тази кремация се явява и нашето спасително въже. А и повечето хора вече я предпочитат и заради пандемията и заради това, че е по-просто като изпълнение. Урната дава много по-големи възможности за поставяне и съхранение, а и по-малко разходи за в бъдеще и е все по-предпочитана”, допълни Коста Попов.