Пловдив отбелязва тържествено 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

  • от PlovdivTime
  • 14:13, 23.01.2023

169-ата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив ще бъде отбелязана с военен ритуал и полагане на венци и цветя на 31 януари от 11 ч. В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“. Слово за държавника ще произнесе Радомир Чолаков - български юрист, народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото и  48-ото Народно събрание на Република България. Водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър-Пловдив Стефан Попов.

На честването на рождението на Стамболов се очаква да присъстват: Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Областна администрация, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на политически и обществени организации, граждани и медии.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където от 1997 насам, (с известно прекъсване), на 31 януари всяка година се чества годишнината от рождението на българският държавник. Площадът носи името на Стефан Стамболов на базата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски.

Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършил е “Право” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.) и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Бил е изпълнителен директор на БНТ, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България.