Пловдив отбеляза 139 години от подвига на капитан Бураго

  • от PlovdivTime
  • 16:56, 16.01.2017

С полагане на венци и цветя пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина пловдивчани отбелязаха 139 години от Освобождението на града от османско робство.

„Невероятната смелост и съзнанието за велика освободителна мисия възкачват командвания от капитан Бураго малоброен драгунски отряд на крилете на една удивителна военна победа. В нощта на 3 срещу 4 (по нов стил на 15 срещу 16) януари  1878 г. шеметната атака на руските драгуни предизвиква паническо отстъпление на дислоцираните в Пловдив подразделения от армията на Сюлейман паша”, припомни в словото си преподавателят по история в Пловдивския университет доц. д-р Тодор Радев.

По думите му чрез този безпрецедентен за цялата Руско-турска освободителна война успешен щурм Пловдив избягва злощастната съдба на Стара Загора, Карлово, Сопот, Калофер, Казанлък и множество подбалкански селища, където през лятото на 1877 г. жестоко избитите българи при настъплението на същата турска армия  в количествено отношение доближават жертвите на ислямския фанатизъм при Априлското въстание.

Акцията на капитан Бураго спасява Пловдив и от планираните от оттеглящите се османски властови структури опожаряване и разграбване на християнските квартали. При това положение през деня на 16 януари 1878 г. влизането на авангардните части на руския Западен отряд начело с генерал Йосиф Гурко в най-важния вътрешен градски център на нашето Възраждане се превръща в триумфален марш, ознаменуван с благодарствените овации на многохилядното българско множество, допълни доц. Радев.

На тържествената церемония присъстваха Командването на пловдивския гарнизон, народните представители Атанас Ташков, Петър Петров, Стефан Дедев и Георги Търновалийски, председателят на Общински съвет – Пловдив г-жа Савина Петкова, заместник-областният управител Георги Пилев, заместник-кметовете Амелия Гешева, Розалин Петков, Георги Маринов и Златин Велев, кметовете на шестте района на град Пловдив, общински съветници, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, ветерани и граждани.

В официалното честване, организирано от Община Пловдив, се включиха и военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци от пловдивския гарнизон. Членовете на комитет „Родолюбие“ взеха участие в церемонията, облечени в опълченски униформи.