Пловдив изпраща година на преход преди същинската част от мандата на Зико

  • от PlovdivTime
  • 11:42, 31.12.2021

Полагането на основните на редица важни за Пловдив проекти, знакови рокади и размествания в пластовете на Общинския съвет. Това са трите акцента от местното самоуправление на Пловдив през последната година.

С края на 2021 година ще приключи преходът в мандата на Здравко Димитров, който съвпада с  преполовяването на мандата му. Следващите две години от кметуването на Зико ще бъде и същинската част от управленския мандат, който той спечели. Те обаче са определени именно от събитията, белязали града през тази година.

Проектите

Годината започна с първата копка на един от най-дългоочакваните инфраструктурни обекти на Пловдив – пробива „Модър-Царевец”. Съоръжението, което ще струва над 12 млн. лева напредна сериозно за последните 12 месеца, като до края на следващата година той може да бъде завършен.

Кметът получи и картбланш от Общинския съвет да изтегли кредит от 40 милиона лева, а именно с тях ще се финансира пробивът между „Южен” и „Западен”. Освен този проект с още 28 млн. лева ще бъдат направени бул. „Хаджи Димитър” и улица „Царевец”, които ще поемат трафика след пускането му.  Тази година бе пусната и поръчка за пробива под Водната палата, проект, който предизвика сериозна полемика в обществото.

Други два чакани проекти също започнаха тази година – реконструкцията и разширението на ул. „Даме Груев” и пробива под гарата.  В момента текат сериозни дейности по двата обекта.

ико и НКЖИ помолиха пловдивчани за търпение

Старт бе даден и на строителството на редица детски градини, които още в началото на мандата бяха поставени като приоритет на Здравко Димитров.

Значителни строителни дейности стартираха и в квартал „Гладно поле”, където се изграждат или ремонтират редица пътни връзки – „Богомил”, „Радко Димитриев”, „Лев Толстой” и „Санкт Петербург”.

Придобивките  

Най-значимото откриване през 2021 година бе на реставрираната Епископската базилика на Филипопол - най-голямата раннохристиянска църква в България. Тя е едно от големите богатства на Пловдив, с която той ще кандидатства пред ЮНЕСКО.

ючително бързо бе направен ремонтът на трите булеварда през Коматевския възел – „Христо Ботев”, „Копривщица” и Коматевско шосе. Там бяха подменени водопроводи, като бе сменена и цялата пътна настилка плюс ново осветление.

 На финала са и дейностите по Водния цикъл в трите жилищни карета, които предизвикаха сериозно напрежение в квартала. Тепърва обаче предстои реконструкцията на бул. „Дунав” и „Брезовско шосе”. В момента в ход е и модернизацията на Пречиствателната станция.

Не особено добра „придобивка” се оказа Околовръстното шосе на Пловдив. Макар половината да бе ремонтирано, то начина му на ремонт предизвика сериозно недоволство. Още по- нелепото бе, че ремонтът бе прекратен от служебното правителство и реално най-разбитата част от Околовръстното от разклона за Първенец до Пазарджишко шосе остана в покъртително състояние.

В последните месеци на годината напусна и арх. Невена Балчева. Зам.-кметът по общинска собственост и устройство на територията изтъкна лични причина за смяната.  Кметът не назначи нов титуляр на нейното място, а функциите й бяха разпределени между зам.-кмета Пламен Райчев и гл. архитект Димитър Ахрянов.

Арх. Невена Балчева подаде оставка като заместник-кмет в Община Пловдив

Главата на шефа на ОКТ инж. Пламен Вълков също падна, след като прокуратурата го обвини за длъжностни престъпления. Той и другият обвинен общинар – главният счетоводител – Лидия Пастърмаджиева бяха преназначени, за да не може да не бъдат отстранени.

Общинският съвет

„Всеки от съветниците има глава на раменете, разум и съвест. Отвън се вижда как понякога някои съветници  са съгласни с това, което трябва да се приеме, но не го гласуват, тъй като партията не го повелява. За мен това не е нормално.   Въпреки това има разлика от началото на мандата и сега, особено за безспорните неща за Пловдив. Именно това трябва да направим – да мислим за доброто на града. Не съм отказал на никого разговор без значение от коя политическа партия е”, заяви кметът Здравко Димитров в интервю за TrafficNews.

През последната година обаче се видя, че има разместване в пластовете на Общинския съвет. Още от първата година на мандата на Зико съветниците на ГЕРБ играеха на контра на градоначалника по някои теми, като без тях не можеше да се формира мнозинство.

С течение на времето обаче градоначалникът успя да изгради ново ядро около съветниците на Кауза Пловдив, Съюз за Пловдив и ВМРО. Така редица предложения бяха приети въпреки резервите от страна на ГЕРБ.

Безспорно най-драматичният момент бе подкрепата за 40 милионния заем. Съветниците от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят заема, ако не се преразгледат проектите и в частност пробива под Водната плата. В крайна сметка те го подкрепиха , но това се случи с решение в последния момент. Дори без техните гласове заемът щеше да мине, тъй като от БСП заявиха, че ще го подкрепят, ако бъде създаден т.нар. обществен съвет.