Пловдив иска управлението на Одеона на Филипопол от държавата

  • от Мария Луцова
  • 16:02, 12.01.2024

Пловдив иска управлението на Одеона, част от Форумния комплекс на Филипопол, от държавата. Предложението на кмета Костантин Димитров ще се гледа на предстоящата сесия на Общинския съвет на 17 януари.

Както всички археологически обекти, недвижимата културна ценност е публична държавна собственост и се предоставя за управление за срок от 10 години по предложение на министъра на културата и с решение на правителството.

Предходният договор за управление е изтекъл и затова кметът внася предложението, а процедурата ще мине през областния управител.

„След предоставянето на имота през 2012 г. Община Пловдив го превърна във важен пункт от Европейската мрежа на туристическите маршрути като успешно го интегрира в живота и структурата на модерния град, популяризира уникалната и хилядолетна история на Пловдив и го превръща не амо в дестинация на културния и исторически туризъм, но в световна културна столица на Европа”, пише в документа.

Одеонът на Филипопол е открит през 1988 г. при разкопки на северната страна на Форума. През 1995 г. форумният комплекс е обявен за археологически паметник на културата от национално значение. Одеонът като важен елемент от форума притежава същия статут и се намира в зона на най-строг режим на защита и охрана. Като елемент от градски площад през римската епоха, сградата в североизточния ъгъл на античния форум е служила за седалище на градския съвет на Филипопол. След извършените преустройства тя се използва за камерни музикални и литературни събития.

Реставрацията на обекта е осъщественна с подкрепата на Община Пловдив и Министерство на културата.  

Одеонът е част от реставрирания консервиран и експониран Форум Север и е неразривна част от градския център.