Пловдив иска 33 млн. лв. за модернизация на училища към Плана за възстановяване и устойчивост

  • от PlovdivTime
  • 14:02, 23.02.2023

Девет училища в Пловдив могат да получат финансиране тази година за модернизиране на учебната си инфраструктура и обновяване на цялостния облик на сградите по Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Община Пловдив вече подаде проектните предложения, които са на стойност близо 37 млн. лв., от които близо 33 млн. са от европейски средства, а 4 млн. лв. съфинансиране от общинския бюджет. Предложените училища са СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ Пейо Кр. Яворов", ОУ „Димитър Талев“, ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ "Екзарх Антим I", ОУ "Елин Пелин", „Тодор Каблешков“ и НУ „Климент Охридски“.

След одобрение от Министерството на образованието (МОН) с тези средства училищата ще имат възможност да реализират комплекс от мерки за енергийна ефективност, основен ремонт, реконструкция и преустройство на сградите, както и инвестиции в оборудване и обзавеждане на училищните сгради, за създаване на модерна обучителна среда.

Общинските училища, които са предвидени за финансиране тази година, се намират в районите „Южен“, „Западен“, „Северен“ и „Централен“. Целта е да се продължи дългосрочната политика за обновяване и разширяване обхвата на модернизация.

 „Добрата училищна среда е важен компонент от образованието. Досега инвестициите по оперативните програми бяха насочени предимно към енергийната ефективност. Сега се дава възможност да се инвестира в цялостната модернизация на сградите и да се повиши като цяло качеството на училищната среда“, коментира заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.