Пловдив - град на котките, бездомните кучета са все по-малко

  • от Деница Иванова
  • 10:55, 29.01.2023

"Броят на безстопанствените животни, скитащи по улиците в Пловдив за изминалата година, е общо 4 654. Това сочат данните от последното преброяване на бездомните четириноги под тепетата", коментира Йорданка Цонева от дирекция „Екология и управление на отпадъците”.

Преброяването за поредна година се е извършило от спортен клуб по ориентиране "Пловдив". То включва оценка на популацията по методика, утвърдена от кмета на Община Пловдив и препоръчана в Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

4349 са преброените бездомни котки, а кучетата са 305 на брой. По административни райони преброените кучета в „Източен” са най-много - 145 на брой. След него се нарежда район „Северен” с 63 кучета, район „Южен” - 39 кучета,в  район „Западен”  - 24, а най-малко са били преброени в „Централен” - 16 на брой.

211 от тях са били едри и средни породи, а 94 от тях - дребни. Мъжките са били 174 на брой, а женските четириноги - 131. От общия брой на кучетата маркирани са били 189.

Първото преброяване на територията на града ни е било през 2009 г., като тогава са били 686. Най-много заловени кучета в Пловдив е имало през 2015 г., когато бройката им е била 785.

През тази година се отчита спад, тъй като през 2021 година броят на безпризорните кучета в Пловдив е бил 452. През 2020 броят им е бил 381, а през 2019-а – 515.

От отдел „Екология” на Община Пловдив коментират, че всяка година преброяването се извършва на пролет или на есен.

„Не е добра идея преброяването да се извършва през зимата, тъй като голяма част от животните се покриват тогава заради ниските температури. През летния сезон пък се крият от жегата. От месец март до юни или от септември до ноември са най-подходящите периоди за преброяване”, коментира Йорданка Цонева.

Броят на приютените четириноги в пловдивския общински приют за безстопанствени животни „Приятели завинаги” към този момент е 90. Над 166 пък е броят на кученцата, които са били осиновени.

Oт приюта апелират към гражданите за по-адекватно отношение към животните, тъй като причината заради която има толкова много бездомни животни по улиците, е безотговорното отношение на хората към тях.