Пловдив готов да реализира проекти за 400 млн. лева, Зико слага още обекти в кредитната линия

  • от Благовест Андонов
  • 12:54, 26.01.2021

Повече проекти ще бъдат вкарани в евентуалната кредитна линия, която готви Община Пловдив,заяви кметът Здравко Димитров. По-рано  предложението за конкурс за финансова институция за заем бе оттеглено от администрацията на сесията на местния парламент. Причината е, че ще се търси по-голямо финансиране за по-широк кръг обекти, съобщава TrafficNews.bg.

 „Изтеглихме предложението, за да видим кои обекти да сложим. Ще са повече и ще ги сложим на масата. Имаме готови проекти за 400 млн. лева.  Ще направим по-широк дебат, за да решим за заема и проектите. Лихвите ще са под 1%”, каза кметът. Той даде пример, че с „Модър-Царевец” няма да се реши проблема с трафика, като трябва да се направи продължението до „Свобода”. По същия начин стоят и нещата с бул. „Северен”, който трябва да се продължи до Карловско шосе.

Идея има и да се вкара кино „Космос” сред потенциалните проекти за външно финансиране. Там се очаква скоро да има договор за техническия проект, като в бюджета има 150 хил. лева за него.  Кметът заяви, че има разбирателство с арх. Тодор Абаджиев за авторски права.

Предишното предложение за кредитната линия бе за 60 млн. лева, като в нея трябваше да се сложат проектите „Модър-Царевец”, пробива по Водната палата, продължението на бул. „Северен” и нов мост над река Марица. Сега е възможно кредитната линия да скочи до 80 млн. лева.