Пловдив е столица на виното и гурмето от днес

  • от Деница Иванова
  • 11:59, 14.05.2022

Духът на Дионис завладя Пловдив с откриването на традиционния фестивал „Вино и гурме” преди минути в Стария град. Рекорден брой участници - 67 производители на вино и храни, очакват гостите си в 16 музеи, галерии и къщи в архитектурния резерват.

И тази година студенти и ученици, които се обучават в сферата на туризма, ще помагат на посетители и участници, а организаторите са определили 5 процента от приходите да отидат за стипенции за най-добрите от тях. 

 „Изключително съм щастлива, че сме се събрали заедно и зад гърба ни са 2 години, в които това не беше възможно. Пловдив е невероятен град, той е град, в който различните култури и религии живеят заедно и толерантно. Аз бях тук и през 2019 г.,  когато беше домакин на Европейска столица на културата.  Събитието даде шанс на много чужденци да видят и осъзнаят стойността на българския дух и самочувствие. Смятам, че днешното събитие е рестарт на усилията на Министерството на туризма, с които искаме да се случи успешен туристически сезон. Хората имат нужда да живеят, да се веселят, да се срещат и търсят позитивното, въпреки тежките времена”, каза заместник-министърът на туризма Мариела Модева.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков поздрави организаторите и пожела на всички посетители да изживеят невероятни мигове в Стария град. Поздравления от името на кмета Здравко Димитров поднесе и зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той подчерта, че събития като това се случват добре благодарение на партньорството на общината със Съвета по туризъм.

„Изключително се радвам като домакин на голяма част от локациите на събитието, че сме отново заедно. То се превърна в традиционно и бих ви пожелала да се насладите изцяло както на вино и гурмето,  така и на всички събития, които предстоят в Европейската нощ на галериите днес”, каза и директорът на „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева.

След официалната част всички присъстващи бяха поздравени от талантливите момичета от хор „Евмолпея” и след това на групи тръгнаха по пътя на виното и вкусната храна.